Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Guvernul îi dă sprijin lui May pentru proiectul de acord cu UE

may_number10.jpg

Theresa May
Theresa May a anunțat sprijinul acordat de cabinetul său după o ședință maraton de cinci ore
Image source: 
Tolga Akmen/AFP/Getty Images

Guvernul britanic i-a acordat sprijinul prim ministrului Theresa May pentru proiectul de acord cu Uniunea Europeană privind ieșirea din UE. Este un pas important pe calea Brexit-ului însă acordul a fost primit cu critici severe la Londra.

După o ședință maraton de cinci ore la reședința prim ministerială de la 10, Downing Street, premierul May a ieșit să anunțe că miniștrii săi i-au acordat sprijinul pentru textul convenit la Bruxelles de negociatorii britanici și cei ai UE. 

Textul negociat timp de 15 luni are 585 de pagini, 185 de articole, trei protocoale și mai multe anexe și nu prezintă multe surprize față de pre-acrodul convenit în decembrie 2017. 

Esențialul constă în faptul că după 29 martie 2019, data la care statutul de membru UE al Regatului Unit încetează, va începe o perioadă de tranziție care va dura până la 31 decembrie 2020, pe timpul căreia Marea Britanie va trebui să respecte toate regulile actuale prevăzute de legile UE, fără însă a avea dreptul de a participa la luarea deciziilor, deci va pierde dreptul de vot în instanțele europene. 

Așa cum s-a prevăzut încă de anul trecut, cetățenii UE din Marea Britanie și cetățenii britanici din statele membre ale UE prezenți în aceste state până la 31 decembrie 2020 vor avea drept de rezidență și de muncă și după această dată. 

Textul acordă acest drept și familiilor acestor persoane și pe parcursul mai multor articole clarifică condițiile necesare acordării acestui statut după perioada de tranziție. 

Acordul prevede că Marea Britanie va contribui la bugetul UE în anii 2019 și 2020 și include mecanismul prin care se evită introducerea unei frontiere "dure" între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. 

Perioada de tranziție poate fi prelungită cu acordul ambelor părți, dar acest lucru ar implica continuarea contribuțiilor britanice la bugetul UE.

Opoziție față de acord

Miniștrii au ieșit de la ședință fără să facă vreun comentariu și potrivit relatărilor de presă 11 din cei 29 de membri ai cabinetului prezenți ar fi emis serioase rezerve, considerând că acordul face concesii prea mari față de UE.

Jacob Rees Mogg
Jacob Rees Mogg este liderul rebeliunii din partidul Conservator împotriva acordului cu UE
Image source: 
EPA

 

Înainte de ședința cabinetului, premierul May a avut de făcut față plenului Camerei Comunelor unde s-a confruntat cu ostilitatea deputaților eurosceptici din propriul Partid Conservator.

Mulți dintre aceștia și-au anunțat intenția de a vota împotriva acordului, iar cel mai radical dintre deputații anti-europeni Conservatori, Jacob Rees Mogg, a publicat o scrisoare în care face un apel către deputați să voteze împotrivă.

Liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn, a spus că premierul vine cu un acord prost și îl prezintă ca singura alternativă la o ieșire din UE fără acord, o poziție similară adoptând și Nicola Strurgeon, șefa executivului Scoției și lider al Partidului Naționalist Scoțian, al treilea ca mărime din Camera Comunelor. 

Calendarul ar trebui acum să se accelereze; potrivit prim ministrului Republicii Irlanda, Leo Varadkar, proiectul de acord ar putea fi semnat de liderii UE la summit extraordinar pe data de 25 noiembrie, după care ar începe procesul de ratificare, cu o posibilă dată a unui prim vot în Camera Comunelor pe 7 decembrie, în paralel cu începerea procesului de ratificare în Parlamentul European. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ