Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Tănase: PSD ori va renunţa la acest limbaj ori va trebui să declare o ruptură de UE

Stelian Tanase Nasui registru securisti.jpg

Stelian Tănase nu crede în ideea unui registru al securiștilor, în varianta lui Claudiu Năsui (Sursa foto: Facebook/Stelian Tănase)
Stelian Tănase nu crede în ideea unui registru al securiștilor, în varianta lui Claudiu Năsui (Sursa foto: Facebook/Stelian Tănase)

Recomandările din raportul MCV sunt obligatorii pentru România, declară la RFI politologul Stelian Tănase. El crede că dacă va exista o unitate politică la Bruxelles, PSD se va supune, „fără să crâcnească”.

Stelian Tănase precizează că „aceste recomandări, cu ghilimele, cum apare în text cuvântul, sunt obligatorii pentru România. Nu e vorba de recomandări, nu sunt nişte sfaturi cu efect consultativ, dacă vrem, le abordăm, dacă nu, nu. Ele sunt obligatorii pentru România, aşa cum spune şi o decizie a CCR-ului”.

Politologul comentează reacţiile dure ale PSD, după raportul MCV: „Nu trebuie să fim foarte impresionaţi de prima reacţie, este o reacţie conform aşteptărilor. PSD-ul a trebuit să aibă o reacţie mai zgomotoasă în legătură cu raportul care este o catastrofă pentru PSD-ALDE-V.V. Dăncilă şi Guvernul ei, pentru majoritatea parlamentară, este realmente o catastrofă (...). Eu cred că e un dublu limbaj, ei vor renunţa foarte repede la acest limbaj sau va trebui să declare oficial o ruptură de UE”.

 

Falşii prieteni ai României

 

Stelian Tănase crede că „dacă există o voinţă politică la Bruxelles, ea se va îndeplini. Dacă acolo există dezbinare, atitudini diferite, pentru că există ţări în UE mai ataşate de idealul UE şi alte ţări care încearcă şi ele diferite forme de „emancipare”, avem o problemă în Italia, cu populismul italian, unde se dezvoltă o adevărată cultură a teoriilor conspiraţioniste şi a fake-news-urilor, care vedem că şi în România iau amploare, avem de asemenea poziţia Ungariei şi Poloniei, aşa că avem să zicem false friends, avem falşi prieteni şi atunci dacă această unitate în ce priveşte hotărârea, deşi eu o văd oarecum optimist, pentru că votul a fost într-adevăr zdrobitor, dacă există acolo, la Bruxelles, o unitate, România se va supune fără să crâcnească. Bineînţeles, în afara ieşirilor publice, zgomotoase, dar care sunt numai pentru electoratul PSD, nu pentru Bruxelles”.

În opinia sa, „orice Guvern într-o ţară civilizată, după ce s-a întâmplat acum trei zile, după acest raport extrem de critic, şi-ar fi dat demisia, mai ales că suntem în preajma preluării preşedinţiei la 1 ianuarie a Uniunii Europene (...). În ceea ce priveşte iniţiativa Opoziţiei, ea era obligatorie. Ea trebuie să ceară demisia în acest moment, e singura atitudine logică şi să facă demersurile pentru a o obţine. În situaţia din Parlament, pentru că PSD-ul are probleme interne, e posibil să asistăm la anumite rupturi, care să dea o altă majoritate (...). E posibil să avem o moţiune de cenzură foarte tensionată, nu spun câştigătoare, dar oricum, se joacă”.

Uniunea Salvaţi România cere alegeri anticipate, după raportul MCV. Stelian Tănase e de părere că „USR-ul nu ştie ce vorbeşte. Sunt foarte simpatici, admir ce fac în Parlament şi agitaţia asta continuă, dar trebuie să se uite în Constituţie. Nu se pot face alegeri anticipate, preşedintele nu are această prerogativă, aşa încât rămâne la mâna majorităţii parlamentare. Evident, niciodată, parlamentarii n-o să plece acasă, să intre în alegeri anticipate şi să-şi rişte fotoliul. Este un scenariu neverosimil, nu se poate realiza”.

 
Stelian Tănase, despre reacţia PSD la raportul MCV