Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dăncilă: Rezoluţia PE, expresia unor interese electorale. Despre raportul MCV: Sunt dezamăgită

viorica_dancila_rezolutie_interese_electorale.jpg

Premierul Viorica Dăncilă critică rezoluţia PE (Sursa foto: gov.ro)
Premierul Viorica Dăncilă critică rezoluţia PE (Sursa foto: gov.ro)

Premierul Viorica Dăncilă a criticat la începutul şedinţei de Guvern de joi rezoluţia privind statul de drept din România, votată de PE: este “expresia unor interese electorale ale unor grupuri politice europene”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat vizita în România a preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Şefa Executivului a criticat rezoluţia votată în PE: “Consider rezoluţia Parlamentului European expresia unor interese electorale ale unor grupuri politice europene. Votul nu a fost pentru România sau pentru dreptate. Mă refer aici la respingerea protocoalelor între servicii secrete şi instituţii din sistemul judiciar. E greu de înţeles punerea la zid a Jandarmeriei române pentru modul identic de intervenţie al jandarmilor din alte state. Cel mai greu de explicat este votul pentru rezoluţie al unor europarlamentari români, care va fi aspru sancţionat de către români. Îi rog să dea dovadă de mai multă responsabilitate pe cei care vorbesc despre ieşirea României din UE. Rămânerea în UE e singura cale şi nu s-a pus niciodată problema apartenenţei noastre la UE”.

Viorica Dăncilă a criticat şi raportul MCV: “Sunt dezamăgită de concluziile raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în condiţiile în care România a dovedit că este un partener loial şi corect al Uniunii Europene. Guvernul a fost în permanenţă în contact cu experţii Comisiei Europene şi a oferit de fiecare dată atât clarificări, cât şi argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur şi simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare, prin care se cere să ignorăm reguli constituţionale şi să acceptăm ceea ce nici un alt stat membru nu ar putea accepta. O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în condiţiile în care regulile se schimbă din mers. Am citit cu mare atenţie raportul, suntem conştienţi de obiectivele de acolo, dar în acelaşi timp vedem recomandări care vor să ignorăm prevederi legale, instituite prin votul Parlametnului şi validate de Curtea Constituţională, ceea ce reprezintă o atingere adusă suveranităţii şi o încălcare a tratatului Uniunii Europene. Ca prim-ministru şi fost europarlamentar, cer egalitate de tratament pentru ţara mea şi pentru români. Cred într-o Europă unită, o Europă puternică, în care toţi cetăţenii se bucură de respect şi de drepturi egale”.

Premierul s-a referit de asemenea la preşedinţia rotativă a UE: “Vreau să clarific un aspect foarte important, având în vedere comentariile iresponsabile din spaţiul public din ultimele zile. O spun ferm că România este pregătită pentru preluarea cu succes a preşedinţiei Consiliului UE. Sunt lucruri foarte bine cunoscute atât pe plan intern, cât şi pe plan extern”.