Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Demisii din guvern în semn de protest față de acordul cu UE

dominic_raab.jpg

Dominic Raab
Dominic Raab este al doilea ministru pentru Brexit care demisionează în ultimele patru luni
Image source: 
AFP

Mai mulți miniștri ai cabinetului condus de Theresa May au demisionat în semn de protest față de proiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană privind Brexit. Critici la adresa textului au venit din toate partidele parlamentare.

La numai o zi după publicarea textului de 585 de pagini negociat în ultimele 15 luni între Marea Britanie și UE care enunță principiile relațiilor dintre cele două părți după ieșirea din Uniune la 29 martie 2019, guvernul May este în plină criză.

Însuși ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, cel care a negociat de fapt acest proiect de acord din partea Marii Britanii, și-a anunțat demisia la ora 9 joi dimineața, informând într-o scrisoare pe premierul May că nu poate sprijini acest acord. 

Alături de Raab, un eurosceptic moderat, a demisionat și ministru muncii și pensiilor, Esther McVey, precum și alți trei miniștri de rang inferior. 

Raab este al doilea ministru pentru Brexit care demisionează, după David Davis care s-a retras din cabinet pe 9 iulie anul acesta, susținând că premierul May face concesii prea mari față de UE.

Aceste demisii survin a doua zi după ședința de cabinet care a durat cinci ore și după care premierul May a anunțat că a primit sprijinul miniștrilor săi, deși relatările de presă vorbeau despre rezervele sau chiar opoziția a circa 1/3 dintre miniștri. 

Fără sprijin politic

La ora 10:30 premierul May a vorbit în Camera Comunelor unde a apărat textul negociat spunând că acesta este cel mai bun ce s-a putut obține de la negocieri. 

Premierul May în Camera Comunelor
Premierul May a apărat proiectul de acord Brexit în Camera Comunelor
Image source: 
AFP

Opoziția cea mai vehementă a venit din partea propriilor deputați din Partidul Conservator al cărui lider este premierul. 

Cel mai radical dintre acești deputați, Jacob Rees Mogg, care în ziua precedentă făcuse un apel public la un vot împotrivă, s-a întrebat în plin plen al Camerei Comunelor dacă nu cumva ar trebui să declanșeze un vot de neîncredere la adresa premierului May ca lider al Partidului Conservator. 

Este un semn că există cel puțin 48 de deputați, adică 15% din partidul parlamentar care ar fi dispuși să susțină un contra-candidat, care ar putea fi chiar Rees Mogg.

Liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn, a criticat și el textul acordului și a spus că acesta nu are sprijinul cabinetului, al parlamentului și al întregii țări. 

În asemenea condiții, fără un sprijin politic majoritar în Camera Comunelor, este îndoielnic că textul așa cum arată la ora actuală ar putea fi semnat pe 25 noiembrie de liderii UE și premierul May, așa cum spunea miercuri premierul Irlandei, Leo Varadkar, pentru a intra apoi la ratificare în parlamentul britanic și în cel European. 

Incertitudinea politică din Marea Britanie și efectele sale asupra Brexit au fost sintetizate de prim ministrul Franței, Edouard Philippe, care a declarat joi: "Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea unui Brexit fără acord".

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ