Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA ar putea pierde un război cu China sau Rusia

army.jpg

Image source: 
Flickr

Statele Unite se confruntă cu o criză militară şi ar putea pierde un război împotriva Chinei sau Rusiei. Avertismentul este formulat într-un raport al Congresului american prezentat miercuri și citat de agenția AFP.

"Superioritatea militară a Statelor Unite - coloană vertebrală a influenţei sale mondiale şi a securităţii naţionale - s-a erodat la un nivel periculos", dezvăluie raportul comisiei parlamentare asupra strategiei apărării naţionale, citat de AFP și Agerpres.
"Armata americană ar putea înregistra un număr inacceptabil de victime (...) în următorul său conflict", continuă documentul. "Cu greu ar putea să câştige, dacă nu chiar va pierde, un război împotriva Chinei sau a Rusiei", potrivit textului.
Statele Unite ar fi deosebit de vulnerabile dacă trupele lor ar fi "constrânse să lupte simultan pe două sau mai multe fronturi", adaugă un grup de foşti înalţi responsabili democraţi şi republicani însărcinaţi să treacă în revistă capacităţile militare americane.
Ei acuză o serie de "decizii şi disfuncţionalităţi politice din partea celor două principale partide politice care au condus la "o criză de securitate naţională pentru Statele Unite".
Cu toate că bugetul Pentagonului depăşeşte în acest an 700 de miliarde de dolari, cu mult peste ceea ce China şi Rusia alocă împreună pentru apărare, autorii documentului consideră că suma este "clar insuficientă" pentru a atinge obiectivele stabilite de strategia de apărare naţională a administraţiei Trump.
În raportul său, comisia parlamentară face o serie de recomandări, printre care o creştere anuală de 3% până la 5% a bugetului apărării.