Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul pentru Brexit o lasă pe Theresa May fără câțiva miniștri

may_1_wiki.jpg

Acordul acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE
Acordul acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Încheierea acordului privind Brexit-ul nu înseamnă că toată lumea este de acord cu formula convenită. Premierul Theresa May le prezintă parlamentarilor condițiile acordului, susținând că prevederile acestuia sunt în favoarea cetățenilor britanici.

Premierul îi avertizează pe deputaţii britanici că au de ales între proiectul de acord de ”divorţ” încheiat cu Uniunea Europeană, retragerea din UE fără niciun acord şi ”niciun fel de Brexit”. ”Alegerea este clară: putem alege să plecăm fără acord, să riscăm să nu existe niciun fel de Brexit sau să alegem să ne unim şi să susţinem cel mai bun acord pe care l-am putut negocia, acest acord”, a declarat May, apărând textul de aproape 600 de pagini pe care cinci membri ai guvernului său au refuzat să-l susţină, preferând să demisioneze.

Ipoteza unui non-Brexit ar putea să se concretizeze în cazul organizării unui al doilea referendum, a cărui idee a câştigat teren în ultimele luni şi care ar inversa rezultatul consultării din iunie 2016. Theresa May se opune ferm organizării unui astfel de referendum.

Acordul de retragere negociat de Londra şi Uniunea Europeană şi aprobat miercuri de executivul britanic este ”singurul acord aflat pe masa” negocierilor, a afirmat joi şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney. ”Acesta este singurul acord de pe masă, să fim clari. Theresa May îşi va confrunta acum compatrioţii cu o alegere extrem de dezolantă: aşa arată Brexit-ul”, a declarat Coveney.

Numai că Theresa May se vede deja confruntată cu o opoziție între miniștrii săi, unii alegând să demisioneze. Astfel, chiar ministrul britanic pentru Brexit Dominic Raab a anunțat că părăsește postul în semn de protest faţă de acord, dar și secretarul de stat britanic însărcinat cu Brexitul. Și secretarul britanic însărcinat cu Munca şi Pensiile a demisionat joi, denunţând faptul că proiectul acordului Brexitului ”nu onorează referendumul” din 2016. Iar secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, care la referendum a susţinut rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, a fost primul membru al guvernului britanic care a demisionat.

Deputata conservatoare Anne-Marie Trevelyan şi-a anunţat și ea joi demisia din funcţia de asistentă a ministrului Educaţiei, a cincea demisie din Guvernul premierului Theresa May în semn de protest faţă de proiectul acordului Brexitului,

Dincolo însă de neînțelegerile de la Londra, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că un summit pentru oficializarea acordului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea loc la 25 noiembrie.

Ce conține acordul?

Acordul acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetăţenilor, aspectele financiare, perioada de tranziţie, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul şi Ciprul, precum şi o serie de alte probleme implicate de ieşirea ţării din blocul comunitar.

Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene şi britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul anului 2020. În caz contrar, UE şi Regatul Unit vor putea extinde în comun perioada de tranziţie. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o aşa-numită ”plasă de siguranţă” pentru Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire.

”Plasa de siguranţă” înseamnă că va exista ”un teritoriu vamal unic” între UE şi Regatul Unit, care se va institui de la sfârşitul perioadei de tranziţie până la data la care un acord ulterior devine aplicabil. Irlanda de Nord va rămâne, prin urmare, parte a aceluiaşi teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic se referă la toate mărfurile, cu excepţia produselor piscicole şi de acvacultură.