Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Spania amenință cu blocarea acordului din cauza Gibraltarului

gibraltar.jpg

Gibraltar
Guvernul de la Madrid consideră că Gibraltarul aparține de drept Spaniei
Image source: 
https://www.englishradionews.com

Spania a amenințat să opună veto-ul său unui acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie privind ieșirea din UE dacă acesta include vreo mențiune la Gibraltar. Spania dorește ca acesta să facă obiectul negocierilor bilaterale.

"Dacă lucrurile stau așa ca în prezent, dacă nu vor interveni schimbări în ceea ce privește Gibraltarul, Spania va vota NU asupra Brexit", a declarat prim ministrul Spaniei, Pedro Sanchez. 

Guvernul Spaniei este nemulțumit de formularea articolului 184 din proiectul de acord negociat la Bruxelles de reprezentanții britanici și ai UE, care spune că "Uniunea Europeană și Regatul Unit vor negocia rapid acordurile ce vor guverna relațiile viitoare dintre ele" între 29 martie 2019, data ieșirii UK din UE și 31 decembrie 2020, data propusă pentru sfârșitul perioadei de tranziție. 

Dar de ce obiectează Spania abia acum, de ce nu a făcut-o pe parcursul negocierilor? Spaniolii spun că nu au văzut acest articol înaintea publicării textului proiectului săptămâna trecută. 

Madridul se referă la Gibraltar ca la o "colonie britanică", în timp ce Londra folosește termenul de "teritoriu britanic de peste mări", iar Spania tratează chestiunea ca una strict bilaterală.

În ceea ce privește atitudinea UE în ansamblu, ea a fost reiterată de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene care a reamintit că încă din aprilie 2017 poziția de principiu a fost că niciun acord între UK și UE privitor la Gibraltar nu poate fi încheiat, dacă nu are acordul Marii Britanii și Spaniei. 

Mărul discordiei

Situat în sudul Spaniei și străjuind strâmtoarea cu același nume, Gibraltarul este colonie britanică din 1713, fiind incorporat prin Tratatul de la Utrecht care a pus capăt războaielor de succesiune la tronul Spaniei.


Tratatul de la Utrecht
Tratatul de la Utrecht a statuat în 1713 apartenența Gibraltarului la Marea Britanie
Image source: 
Wikipedia Commons

Deși are o populație de numai 30000 de locuitori, poziția sa strategică - la numai 20 km de coasta de nord a Africii - face din Gibraltar o miză foarte importantă. 

Spania a contestat în ultimele decenii în permanență suveranitatea britanică asupa Gibraltarului, dar locuitorii teritoriului, care are o largă autonomie, cu excepția politicii externe și a apărării, au votat într-un referendum în 2002 în proporție de 99% împotriva unei co-suveranități britanice și spaniole, ei pronunțându-se în mod similar într-un plebiscit organizat în 1967.

La referendumul din 23 iunie 2016 gibraltarienii au votat tot cu o majoritate covârșitoare, 96%, în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE.

Gibraltarul este exceptat de la libera circulație din UE, ceea ce face ca frontiera cu Spania să fie în permanență congestionată și aceasta ridică spectrul unei posibile blocade din partea Spaniei după ieșirea Marii Britanii din UE.

O astfel de blocadă impusă de Spania a existat între 1967 și 1985, până când Spania a aderat la Comunitatea Economică Europeană, precursoarea UE. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ