Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liberalii europeni s-ar putea lipsi de ALDE România

20181024_ep-078280a_mch_113.jpg

Verhofstadt in plenara
Interventiile lui Guy Verhofstadt în plenara PE pentru apararea statului de drept sunt faimoase
Image source: 
European Parliament

Guy Verhofstadt, liderul ALDE, i-a răspuns lui Călin Popescu Tăriceanu în scris și-l avertizează că poate fi exclus din grupul european. Astăzi are loc la București Conferința Președinților de grupuri politice din Parlamentul European.

Guy Verhofstadt spune lucrurilor pe nume și-i cere aliatului său român sa aleagă calea reformelor durabile în justiție și să nu mai atace statul de drept. 

Liderul liberalilor așteaptă un răspuns acum la București când cei doi se vor întâlni cu ocazia Conferinței Președinților de grupuri politice europene. 

“România se afla la o răscruce”, scrie Verhofstadt iar drumul greșit care ar însemna compromiterea reformelor deja făcute ar duce la o excludere din ALDE European. 

“N-o poți face în numele nostru și mai ales nu folosind numele nostru”, stă scris în închiderea textului.

Verhofstadt îi răspunde lui Tăriceanu după ce acesta s-a plâns în scris ca rezoluția votată de Parlamentul European în 13 noiembrie nu a fost precedată de consultări cu partea română și că nu conține informații corecte despre acțiunile guvernului.

Răspunsul demontează pas cu pas argumentația lui Tăriceanu căruia Verhofstadt i se adresează ca unui prieten, dar pe un ton dur. 

Guy Verhofstadt, care tocmai a obținut un acord de principiu pentru a face o alianță cu Emmanuel Macron pentru alegerile europene din mai 2019, încearcă să redevină o forță politică europeană. 

Pentru aceasta, grupul ALDE are nevoie să-și clarifice vechile alianțe și eventual să le desfacă. In plus, Verhofstadt a fost dintotdeauna un apărător vehement al statului de drept, atacând Polonia și Ungaria pentru toate derapajele lor. 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan