Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tajani: Ne dorim ca preşedinţia română a Consiliului UE să fie un succes pentru toată Uniunea

antonio_tajani_presedintie_romana_ue_succes.jpg

Antonio Tajani s-a întâlnit miercuri cu Viorica Dăncilă (Sursa foto: gov.ro)
Antonio Tajani s-a întâlnit miercuri cu Viorica Dăncilă (Sursa foto: gov.ro)

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat miercuri că se doreşte ca preşedinţia română la Consiliul UE de anul viitor să fie un succes nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană, potrivit Agerpres.

Antonio Tajani a participat la Palatul Victoria la reuniunea Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European cu Guvernul României. Evenimentul a fost organizat în perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE pe 1 ianuarie 2019.

"E o primă întâlnire pe care o avem pentru a pregăti preşedinţia română şi aşa cum a spus şi doamna prim-ministru, ne dorim ca această primă preşedinţie să fie un succes, o reuşită, nu doar pentru ţara dumneavoastră, ci pentru întreaga Uniune Europeană", declară oficialul european.

El atrage atenţia că există foarte multe dosare la nivelul UE, care trebuie soluţionate: "Am discutat despre Brexit, am discutat despre priorităţile Parlamentului European, priorităţi care trebuie luate în considerare şi să fie menţionate în acest acord. E vorba despre drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie, 3,6 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, de asemenea, sunt importante drepturile cetăţenilor britanici de pe teritoriul UE. Trebuie menţinute, de asemenea, angajamentele luate de Marea Britanie pentru Cadrul financiar 2013-2020 şi un al treilea punct-frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză. Trebuie garantată pacea, trebuie garantată respectarea acordului din Vinerea Mare, binecunoscutul acord, însă această frontieră trebuie să fie flexibilă (...). Trebuie evitată intrarea unor produse care să facă o concurenţă neloială agriculturii şi industriei noastre agroalimentare (...). Cu toţii avem încredere în negociatorul Barnier şi sperăm să se ajungă la un acord pozitiv. Parlamentul European va trebui să aibă ultimul cuvânt de spus, însă vom colabora strâns cu preşedinţia română şi cu Comisia Europeană, pentru a putea proteja interesele cetăţenilor europeni".

 

Migraţia

 

Preşedintele PE precizează că un alt subiect abordat în cadrul reuniunii a fost cel legat de migraţie: "Am solicitat colaborarea Guvernului român pentru a obţine o soluţie pozitivă, e vorba de migraţie şi mai ales de pachetul cu cele şapte propuneri, care conţine şi reformarea regulilor de la Dublin. După cum ştiţi, Parlamentul a adoptat un text legislativ. Acum ne dorim ca şi Consiliul, la rândul său, să poată accepta propunerile noastre, chiar dacă va fi vorba eventual de un compromis, însă pentru a obţine acest lucru avem nevoie de o acţiune hotărâtă şi determinată din partea Guvernului român. În timpul reuniunii, astăzi, am primit asigurări că Guvernul de la Bucureşti se va implica din răsputeri pentru a soluţiona această chestiune şi ţin să-i mulţumesc doamnei prim-ministru".

 

Cadrul financiar multianual 2021-2027

 

Antonio Tajani menţionează că o altă temă abordată a fost cea legată de Cadrul financiar multianual 2021-2027: "Am primit garanţii din partea Guvernului român în ceea ce priveşte eforturile de a găsi cel puţin un acord în ceea ce priveşte Cadrul financiar general. Noi insistăm ca statele membre să nu amâne acest dosar, după alegerile europene, deoarece este corect ca cetăţenii să ştie ce intenţii are Uniunea Europeană pentru viitor. Deci noi ne dorim să apropiem din ce în ce mai mult cetăţenii de instituţiile europene. Ştiţi că există această problemă. Foarte mulţi cetăţeni se simt îndepărtaţi de instituţiile europene şi de aceea e nevoie de nişte soluţii concrete în această privinţă".

Preşedintele Parlamentului European s-a referit şi la tema aderării României la Spaţiul Schengen, potrivit News.ro. Antonio Tajani consideră că procesul de aderare trebuie accelerat: ”Cred că a venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen, deoarece pentru a garanta mai bine frontierele noastre şi securitatea noastră, anumite ţări care încă sunt în aşteptare trebuie să intre cât mai repede în Schengen”.