Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Drama apostolului Unirii Basarabiei cu România, Pantelimon Halippa

Una dintre cele mai ilustre figuri ale luptei pentru Marea Unire din 1918 a fost cea a lui Pantelimon Halippa. Este vorba de un adevărat apostol al Unirii, care și-a pus în pericol viața. Răsplata sa, după instaurarea comunismului, a fost condamnarea la 25 de ani de muncă silnică în Siberia și 7 ani de detenție în închisorile comuniste.

Pantelimon Halippa s-a născut în anul 1883, în satul Cubolta, ținutul Soroca, din Basarabia. După ce a absolvit Seminarul Teologic din Chișinău, în anul 1904, a decis să renunțe la o posibilă carieră ecleziastică și s-a înscris la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din Dorpat, din Estonia de azi. Însă Pantelimon Halippa a fost nevoit să se întoarcă la Chișinău, după doar un an, pentru că participase la Revoluția din 1905, care dorea să înlocuiască absolutismul țarist cu un regim de monarhie constituțională.

Acasă, el a colaborat cu revista Basarabia, în care a publicat cântecul patriotic Deșteaptă-te, române! Drept urmare, a început să fie persecutat de autoritățile țariste și s-a refugiat la Iași, unde a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie. În anul 1913, a putut să revină la Chișinău, unde a început să publice ziarul Cuvânt Moldovenesc. Pantelimon Halippa a avut de îndurat șicane, pentru că milita pentru Unirea Basarabiei cu România.

În anul 1917, după abdicarea țarului Nicolae al II-lea, Pantelimon Halippa a creat Partidul Național Moldovenesc și a fost ales deputat în Parlamentul din Petrograd. În capitala Rusiei, el a negociat dreptul românilor basarabeni la autodeterminare, cu Kerenski, Lenin și Troțki. A revenit la Chișinău, unde a fost ales vicepreședinte, apoi președinte al Sfatului Țării din Basarabia care își regăsise autonomia. În această calitate, Pantelimon Halippa a obținut votarea Unirii Basarabiei cu Regatul României. Gestul său era să îl coste viața, pentru că soldații bolșevici au încercat să îl asasineze. Pantelimon Halippa a fost însă protejat de Armata Regală Română. El a luat parte, în 1918, și la adunările din Cernăuți și Alba Iulia, care au decis Unirea Bucovinei și a Transilvaniei cu România.

După Unire, el a devenit ministru pentru Basarabia. A unit partidul fondat de el cu Partidul Țărănesc și cu Partidul Național Român, condus de Iuliu Maniu. Astfel, s-a format PNȚ, în conducerea căruia a rămas eroul basarabean.

Pantelimon Halippa a fost ministru, senator și deputat în repetate rânduri. Atașamentul său față de Rege, PNȚ, Basarabia și valorile democratice i-a adus arestarea, în 1950. Pantelimon Halippa a fost dus în închisoarea din Sighetu Marmației. După 2 ani, a fost dat rușilor, care l-au dus la Chișinău, unde a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică în Siberia. Însă a ajuns tot într-o temniță românească, la Aiud. Acolo a stat închis până în 1957. Pantelimon Halippa a murit la București în 1979 și este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cernica.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pantelimon Halippa în detenție, la Sighet - foto: memorialsighet.ro

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 22 noiembrie 2018