Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lovitură grea pentru Gabriela Firea: Companiile municipale, înfiinţate ilegal (instanţă)

Înfiinţarea companiilor municipale ale Primăriei Capitalei a fost declarată ilegală de instanţă (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale ale Primăriei Capitalei, în urma unui proces iniţiat de USR Bucureşti în 2017.

Înfiinţarea companiilor municipale ar fi trebuit aprobată prin votul a două treimi dintre consilierii generali, nu cu votul majorităţii simple (jumătate plus unu), aşa cum s-a întâmplat.

Consilierii generali ai Capitalei şi-au dat în februarie 2017 acordul de principiu pentru înfiinţarea unor societăţi comerciale proprii, care să se ocupe între altele de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, promovarea oraşului şi administrarea parcurilor.

Ulterior, USR a contestat decizia în instanţă. Iniţial, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea. Acum, însă, Curtea de Apel a Capitalei a decis anularea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale ale Primăriei Capitalei.

Primarul Gabriela Firea a declarat că decizia instanţei de a anula hotărârile prin care au fost înfiinţate companiile municipale este ”o eroare de interpretare”: ”Am preluat acest model din Europa, din oraşe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există şi în alte oraşe din ţară. Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcţionării oraşului (...). Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare, care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durată. USR, care clamează public transparenţa şi corectitudinea în administraţie dovedeşte că vrea să salveze firmele căpuşă abonate la bugetul Primăriei Capitalei ani de zile şi care sunt speriate de companiile nou înfiinţate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli şi o eficientizare a serviciilor în interesul cetăţenilor”.