Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Dragnea îi dă termen o săptămână lui Klaus Iohannis pentru acceptarea remanierii

Liviu Dragnea Iubesc Romania natiune.jpg

Liviu Dragnea: Trăim un moment unic în istoria ţării noastre, România împlineşte 100 de ani (Sursa foto: site PSD)
Liviu Dragnea: Trăim un moment unic în istoria ţării noastre, România împlineşte 100 de ani (Sursa foto: site PSD)

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că partidul său nu va iniţia nici un demers de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis. Social-democraţii îi dau însă termen şefului statului până săptămâna viitoare, înainte să sesizeze CCR, pe tema remanierii.

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat parţial remanierea Guvernului. El a refuzat numirile de la Transporturi şi Dezvoltare.

Întrebat de jurnalişti dacă social-democraţii plănuiesc suspendarea lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a declarat: ”Nu este nici un demers, nu este absolut nici un demers. Dacă vreţi, suspendaţi-l dumneavoastră, PSD nu va iniţia acest demers”.

Preşedintele PSD îi dă termen o săptămână şefului statului, pentru a accepta remanierea: ”În mod normal, preşedintele României trebuia să procedeze imediat, respectând principiul loialităţii instituţionale, care este un principiu constituţional, să procedeze la revocarea celor doi miniştri şi la numirea celor propuşi. Într-un mod nejustificat, a amânat decizia până după 1 decembrie. Luni o să avem o discuţie în partid şi cred că e firesc şi în coaliţie, iar cel mai târziu marţi, dacă nu se întâmplă nimic, trebuie să utilizăm acea cale (sesizarea CCR–n.r.), pentru că nu putem să stăm la a nu ştiu câta încălcare de Constituţie de către preşedintele Iohannis şi să nu punem în practică o remaniere pe care premierul a decis-o”.

Ministrul Justiţiei a anunţat tot luni că va redacta un proiect de sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte, rezultat de refuzul de revocare şi numire a miniştrilor. Toader a anunţat că decizia sesizării CCR nu a fost luată.