Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Ivan: Declaraţia lui Eugen Teodorovici este halucinantă

eugen_teodorovici.jpg

Ministrul finanțelor a anunțat introducerea unei suprataxe pe activele bancare și plafonarea tarifului gazelor naturale.
Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat introducerea unei suprataxe pe activele bancare și plafonarea tarifului gazelor naturale
Sursa imaginii: 
site-ul Ministerul Finanţelor

Europarlamentarul Cătălin Ivan critică declaraţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, despre permisele de muncă în străinătate. „Sunt lucruri elementare despre UE, pe care orice gâgă ar trebui să le ştie”, spune deputatul european la RFI.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat marţi în cadrul unei dezbateri în Parlament că vrea limitarea la cinci ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul în care angajaţii plecaţi din România la muncă în Germania de exemplu nu se mai întorc ”în veci”.

Cătălin Ivan consideră că „e o declaraţie halucinantă, pe care n-ar face-o nici un elev de liceu, ca să nu mai zic un student la orice facultate din ţara asta, pentru că în momentul în care am intrat în UE, a trebuit să ne punem şi noi ca cetăţeni la punct cu ce înseamnă această Uniune Europeană, ce drepturi, ce obligaţii, ce înseamnă Tratatul UE, lucruri elementare, pe care orice gâgă, ca să zic aşa, ar trebui să le ştie în momentul în care am aderat la această Uniune Europeană. Cu atât mai mult cu cât vorbim de un ministru într-un Guvern care se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă (...). Tu să nu ştii ce înseamnă UE, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, înseamnă că dai apă la moară celor care spun că nu suntem deloc pregătiţi să preluăm această preşedinţie şi celor care spun că România se va face de râs în cele şase luni de zile cât va fi acolo”.

Ministrul de Finanţe a revenit cu precizări pe Facebook marţi seară şi a scris că nu a pus niciodată în discuţie şi nici nu va pune libertăţile fundamentale pe care se bazează UE, printre care libera circulaţie. Eugen Teodorovici susţine că declaraţia sa viza necesitatea de a standardiza procedurile, astfel încât să fie apărate şi promovate interesele românilor şi ale companiilor, iar accesul să se facă în mod egal.

Eurodeputatul Cătălin Ivan e de părere că precizările lui Eugen Teodorovici „nu clarifică nimic. Declaraţia iniţială este foarte clară şi arată un mod de a gândi în interiorul acestui Guvern. Dacă mai erau doi miniştri care cât de cât mimau competenţa sau puteai să-ţi pui cât de cât speranţe în buna credinţă a lor erau Eugen Teodorovici şi doamna ministru de la Sănătate, doamna Pintea. Şi doamna ministru a ieşit cu o declaraţie în care spune că vrea să interzică rezidenţilor să mai plece la muncă în străinătate. Deci e o gândire generală, nu este ceva ce i-a ieşit pe gură, un porumbel, lui Eugen Teodorovici”.

 
Cătălin Ivan, despre declaraţia lui Eugen Teodorovici privind permisele de muncă în UE