Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac al lui Klaus Iohannis la adresa PSD, în şedinţa solemnă a Parlamentului

atac_klaus_iohannis_psd_sedinta_solemna_parlament.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis, în Parlament-arhivă (Sursa foto: site Preşedinţie)
Preşedintele Klaus Iohannis, în Parlament-arhivă (Sursa foto: site Preşedinţie)

România se află acum la un veac de la cea mai importantă realizare a românilor, iar politicienii trebuie să răspundă la întrebarea dacă vor continua să promită mult şi să livreze puţin. Iată ce a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis, în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului Marii Uniri.

Discursul lui Klaus Iohannis din şedinţa solemnă a Parlamentului a avut nuanţe critice: "Aniversăm astăzi un veac de la cea mai importantă realizare a românilor: înfăptuirea unităţii naţionale. Elitele intelectuale şi politice ale începutului secolului XX ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament şi jertfă. Este vorba despre suveranii României, de prim-miniştri, de politicieni (...). Marea Unire a fost şi este mai mult decât momentul definitoriu al unui popor care pregătea democratic cadrul statal natural. Marea Unire s-a putut înfăptui şi mai ales a durat, pentru că propunea în plan intern drepturi şi libertăţi acceptate de toţi oamenii (...). Astăzi, întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii, indiferent de partid sau doctrină, este dacă vor continua să promită mult şi să livreze puţin sau dacă vor avea curajul şi responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României (...). Cred că răspunsul la această întrebare poate să ne indice sursele demnităţii şi coeziunii naţionale".

Preşedintele spune că oamenii au mari speranţe pentru viitorul României şi aşteptări îndreptăţite de la conducători: "Românii aşteaptă o guvernare la înălţimea moştenirii care ne-a fost încredinţată şi vor lideri politici (...) cinstiţi".

"Domnilor guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele românilor, ridicați-vă la nivelul Centenarului și nu îl dezonorați”, mai declară Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis precizează că celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar ”unele abordări populiste, demagogice şi manipulatorii au semănat discordie şi au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri”. El spune că spiritul naţiunii este viu şi s-a manifestat în susţinerea fără echivoc pe care cetăţenii au arătat-o în faţa oricăror încercări de a pune în pericol principiile şi valorile care au stat şi la baza Marii Uniri de acum 100 de ani.