Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Pop (PSD): Cel târziu marţi sesizăm CCR, Iohannis încalcă din nou Constituţia

Klaus Iohannis Dancila CCR remaniere.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis nu poate refuza o nominalizare de ministru că „aşa vor muşchii lui”, trebuie să şi motiveze, declară la RFI senatorul PSD Liviu Pop. El precizează că liderii coaliţiei vor discuta luni şi că cel târziu marţi vor sesiza CCR în privinţa remanierii blocate de şeful statului, „dacă nu se va întâmpla nimic”.

Liviu Pop consideră că „PSD-ul nu este ţinut în şah, România este ţinută în şah, atunci când preşedintele statului îşi permite să boicoteze, dacă vreţi, activitatea Guvernului. De aceea, PSD-ul pregăteşte în momentul de faţă un răspuns instituţional, pentru atitudinea preşedintelui Iohannis privind remanierea. Am luat decizia politică de a pregăti sesizarea la CCR. Lucrul acesta se va întâmpla săptămâna viitoare, după ce vom vedea dacă într-adevăr preşedintele va lua o decizie luni, marţi, săptămâna viitoare, că nu a spus după 1 decembrie nici anul, poate anul viitor, când sunt alegeri în România, iar după 1 decembrie este şi 1 ianuarie şi 1 februarie şi 1 martie. Documentul respectiv va fi redactat de ministrul Justiţiei... Ministerul Justiţiei, iar Guvernul îşi va asuma responsabilitatea. Dar luni va avea loc o discuţie în partid şi în interiorul coaliţiei şi cel târziu marţi, dacă nu se va întâmpla nimic, PSD va utiliza această cale, deoarece din punctul meu de vedere, preşedintele Iohannis încalcă Constituţia din nou”.

Întrebat de ce nu a sesizat PSD-ul Curtea Constituţională până acum, dacă e sigur că are un caz solid şi de ce mai aşteaptă, senatorul a răspuns: „Pentru că a spus preşedintele statului... într-adevăr, în Constituţie nu scrie în cât timp trebuie să facă această remaniere, a spus c-o face după 1 decembrie, n-am înţeles care este interesul, poate ne spune motivat de ce face acest lucru, nu un moft de-al preşedintelui, pentru că decizia Curţii în zona aceasta e foarte clară: dacă respingi o propunere de ministru, trebuie să motivezi. Domnia sa nu a motivat. A făcut o respingere, că aşa vor muşchii lui, poate sau aşa i s-a spus să facă. De aceea, neavând termen, am spus că plecând de la declaraţiile dânsului că doar după 1 decembrie va face acest lucru, dacă nu se întâmplă până marţi, să se ia decizia de a sesiza CCR”.

 
Liviu Pop, despre remanierea blocată de preşedintele Klaus Iohannis