Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 400 de copii și profesori din Cluj au mers la Alba Iulia cu Trenul Centenarului

trenul_centenarului.jpg

Sursa imaginii: 
RFI Romania

Peste 400 de elevi și cadre didactice din județul Cluj au mers la Alba Iulia cu două trenuri speciale. Ei au urcat în trenuri din Dej și din Cluj-Napoca și au adunat copii, părinți și profesori de pe întregul traseu până la Alba Iulia.

În ciuda celor minus 10 grade Celsius înregistrate în termometre, câteva sute de copii, însoțiți de 45 de cadre didactice au plecat, la prima oră, cu trenul spre Alba Iulia, din gările din Dej și Cluj-Napoca. Inițiativa aparține Inspectoratului Școlar Județean Cluj, spune Amalia Gurzău, purtătorul de cuvânt al instituției.

 

”A fost o inițiativă realmente inedită a Inspectoratului Școlar Județean Cluj de a marca Centenarul Marii Uniri printr-o excursie inedită la Alba Iulia. Mergem cu două garnituri de tren, 400 de copii, undeva la 45 de cadre didactice, părinți ai copiilor care au decis să ne însoțească și, astfel, să marcăm Marea Unire, după 100 de ani”, a declarat Amalia Gurzău, pentru RFI.

 

La plecare din gara din Cluj, Înaltpreafințitul Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a dat o binecuvântare celor care au plecat la Alba cu trenul.

 

”Ideea este vrednică de toată lauda, pentru că tinerii noștri refac drumul pe care l-au făcut peste 100.000 de oameni, atunci, la 1 Decembrie 1918. Iată că ei, acum, după 100 de ani, exact în aceeași zi, au plecat înspre Alba Iulia, acolo unde s-au adunat toți reprezentanții națiunii noastre din Transilvania ca să hotărască unirea cu Țara. Trăiască România Mare!”, a spus Mitropolitul Andrei.

 

Au luat trenul din Cluj către Alba și alți români care au dorit să participe la ceremonia din Capitala Marii Uniri.

 

”Am venit cu avionul, pentru că nu am găsit cazare în Alba, deși am încercat din februarie, suntem cazați în Cluj, am vazut și Clujul, am profitat un pic ca să îl arătăm și celui mic și acum mergem la Alba Iulia de dimineața până seara, pentru că nu puteam să ratăm o asemenea ocazie”, a spus o bucureșteancă ce a plecat din Cluj la Alba, tot cu trenul.

  

Pentru refacerea acestui drum istoric, CFR a pregătit două garnituri de tren pe care a înscripționat ”România 1918-2018” și ”Elevii sărbătoresc Marea Unire”. Trenurile Centenarului au făcut un popas la Teiuș, unde elevii au depus o coroană de flori pe locul unde, în 1918, un român, Ion Arion, din Agriș, a fost împușcat în timp ce purta steagul tricolor, cu o zi înainte de Adunarea Națională de la Alba Iulia.