Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: opțiuni - vot împotrivă, moțiune de cenzură, nou referendum

may_corbyn_camera_comunelor.jpg

Theresa May în Camera Comunelor
Acordul Brexit convenit de Theresa May cu UE nu are sprijin majoritar în Camera Comunelor
Image source: 
BBC

În Marea Britanie urmează o săptămână decisivă în care clasa va deveni clar dacă acordul Brexit convenit cu Uniunea Europeană are sprijinul parlamentului. Au apărut și alternativele în cazul unui vot negativ - alegeri anticipate sau chiar un nou referendum. 

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May a făcut un apel la votarea pe 11 decembrie în Camera Comunelor a acordului negociat cu UE și acceptat de liderii celorlalte 27 de state membre. 

Ea a declarat într-un interviu cu Sunday Times că acest acord este singurul disponibil și a respins varianta redeschiderii negocierilor sau a organizării unui referendum. 

La ora actuală acordul nu beneficiază de sprijin majoritar în vederea ratificării pentru că în afara opoziției un număr de până la 100 de deputați ai Partidului Conservator condus de premierul May au indicat că vor vota împotrivă. 

Cei mai mulți opozanți Conservatori susțin că acordul face concesii prea mari față de UE și avertizează că ar putea prelungi pe termen nedefinit o perioadă de tranziție după ieșirea din Uniune la 29 martie 2019. 

Unul dintre miniștrii cabinetului May, Michael Gove, a avertizat că Brexit însuși ar putea fi periclitat dacă deputații nu ratifică pe 11 decembrie acordul negociat cu UE. 

Gove a declarat la BBC că în cazul respingerii acordului atunci în Camera Comunelor ar putea apărea o majoritate în favoarea convocării unui al doilea referendum privind apartenența Marii Britanii la UE. 

Tranziție nedefinită?

Separat, Partidul Laburist a anunțat că în cazul unui vot negativ pe 11 decembrie va introduce o moțiune de cenzură împotriva guvernului May, ridicând perspectiva unor alegeri anticipate.

Geoffrey Cox
Geoffrey Cox a avertizat guvernul asupra riscului unei tranziții prelungite după Brexit
Image source: 
Reuters

În același timp Laburiștii, alături de celelalte partide de opoziție, Partidul Naționalist Scoțian, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord, vor cere premierului May să publice integral scrisoarea pe care avocatul guvernului, Geoffrey Cox, a trimis-o cabinetului și în care acesta evalua acordul Brexit.

Potrivit lui Sunday Times, care a văzut conținutul scrisorii, Cox avertizează că potrivit acordului perioada de tranziție prevăzută a se încheia pe 31 decembrie 2020 s-ar putea prelungi pe termen nedefinit, dacă nu se reușește semnarea unui acord de comerț până la acea dată. 

Dar toată această dezbatere poate deveni irelevantă, dacă UE nu acceptă prelungirea termenului de 29 martie 2019 pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune. 

Și toate indicațiile sunt că cei 27 nu sunt dispuși să accepte o prelungire sau vor accepta o prelungire foarte scurtă, posibil de maximum o lună și nu pentru renegocierea acordului, caz în care are rămâne varianta ratificării acordului negociat sau ieșirea fără acord, cu toate consecințele și potențialul de haos ce derivă din această alternativă.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ