Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea lui Ion Arion, stegarul care și-a sacrificat viața pentru Unire

ion_arion.jpg

Bustul lui Ion Arion de la Teiuș
Image source: 
Facebook

Una dintre cele mai tragice povești legate de Marea Unire este cea a lui Ion Arion. Mulți îl consideră martirul Unirii, în timp ce alții i-au acordat calificativul de stegarul Unirii. Dincolo de titluri și de calificative, realitatea istorică este una singură: Ion Arion nu a mai apucat să vadă realizarea Marii Uniri, deoarece a fost ucis în Gara din Teiuș, la doar câțiva kilometri depărtare de Alba Iulia.

Ion Arion s-a născut în satul Agriș, comuna Iara, la 3 iunie 1894. În timpul Primului Război Mondial, el a servit în armata imperială, unde a obținut gradul de caporal. După abdicarea împăratului Carol de Habsburg, Ion Arion a fost demobilizat și s-a întors acasă.

Cei doi nepoți ai săi care mai trăiesc în satul Agriș își amintesc cum fetele din sat au cusut un drapel românesc, care a fost sfințit în biserica din Agriș. Agrișenii au trimis spre Alba Iulia o delegație formată din 25 de persoane. Ion Arion care avea o statură impresionantă a fost desemnat port-drapel. Oamenii au mers cu căruțele, prin Buru, Moldovenești și Turda spre Câmpia Turzii, unde s-au urcat în trenul spre Alba Iulia.

În gara Teiuș, delegații care mergeau spre Cetatea Unirii s-au dat jos din tren și au încins o horă. Drept răspuns la manifestarea zgomotoasă de bucurie, persoane care au rămas neidentificate au deschis focul. Au fost trase focuri de armă atât de la etajul Gării Teiuș, cât și dinspre o garnitură cu militari germani care se retrăgeau din România. Ion Arion a fost lovit de două gloanțe. A murit în tren, în drum spre Alba Iulia.

Trenul care îl transporta a parcurs cei 15 kilometri dintre Teiuș și Alba Iulia într-o oră, din cauza aglomerației. Ion Arion a avut parte de funeralii naționale și a fost înmormântat, în data de 2 decembrie 1918, în cimitirul bisericii greco-catolice din cartierul Maieri din Alba Iulia, acolo unde era înmormântat și episcopul Atanasie Anghel, părintele Unirii religioase din 1700. Preotul greco-catolic Florin Rusan l-a prohodit. Tot el i-a ridicat un monument funerar și a organizat parastasele pentru sufletul lui Ion Arion. Ulterior, familia lui s-a strâns de mai multe ori la mormântul tânărului care nu a apucat să vadă Marea Unire.

Adevărul istoric este că Ion Arion nu a fost singurul care și-a pierdut viața. De cealaltă parte, un maghiar, căpitanul de husari Gaspar Varadi, și-a pierdut viața într-un schimb de focuri produs la Mihalț. Alții au murit în timpul războiului din 1919, în care Armata Regală Română a distrus Republica Sovietică Maghiară condusă de Bela Kun.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 4 decembrie 2018