Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputații britanici încep dezbaterea acordului de ieșire din UE

brexit-roadmap.png

Calendarul dezbaterii acordului Brexit
Soarta acordului Brexit este în mâinile deputaților din Camera Comunelor
Image source: 
https://commonslibrary.parliament.uk

Camera Comunelor a început dezbaterea acordului convenit de guvernul britanic cu Uniunea Europeană privind ieșirea din UE la 29 martie 2019. Deputații vor vota pe 11 decembrie, iar acest vot este crucial pentru parcursul Brexit.

Guvernul își va susține în parlament acordul negociat timp de peste 18 luni cu UE și aprobat de liderii Uniunii la sfârșitul lunii trecute. 

Timp de cinci zile, premierul Theresa May și principalii săi miniștri vor prezenta avantajele acordului - un document lung de 585 de pagini - descriindu-l drept unicul posibil, alternativa fiind ieșirea din UE fără acord pe 29 martie 2019, cu toate riscurile de haos pentru economia britanică.

Deputații vor avea ocazia să-și spună părerea cu privire la acord în această dezbatere mamut, probabil cea mai importantă din Camera Comunelor de mulți ani încoace. 

Parcursul acordului e stabilit prin lege și de votul prevăzut pentru 11 decembrie depinde ce va urma mai departe.

Aprobarea ar însemna trimiterea acordului, ce urmează a fi semnat oficial de cei 27 de lideri UE, spre ratificare parlamentului, atât în Camera Comunelor, cât și în Camera Lorzilor. 

Respingerea prin vot pe 11 decembrie ar obliga guvernul să prezinte parlamentului o declarație de intenție în termen de 21 de zile, asupra căreia Camera Comunelor se va pronunța din nou în termen de alte șapte zile, dar rezultatul cel mai probabil ar fi ieșirea din UE fără acord la 29 martie 2019. 

Sfidarea parlamentului

La ora actuală, premierul May nu are voturile necesare aprobării acordului, deoarece nu doar întreaga opoziție a anunțat că va vota împotrivă, ci și un număr de până la 100 de rebeli din propriul Partid Conservator. Cei ce se opun se împart în două categorii: pro-europenii care doresc reîntoarcerea la negocieri cu UE pentru obținerea unui acord mai favorabil și euroscepticii care consideră că acordul face concesii prea mari și sprijină ieșirea din UE fără acord.

Camera Comunelor
Camera Comunelor dezbate acuzația de sfidare a parlamentului adusă guvernului May
Image source: 
Camera Comunelor

În plus, guvernul a fost găsit vinovat de sfidarea parlamentului, deoarece opoziția a cerut publicarea integrală a sfatului juridic cu privire la acord, avocatul guvernului recunoscând că Marea Britanie ar putea fi prinsă într-o perioadă de tranziție nelimitată, dacă nu se reușește negocierea unui acord de comerț cu UE în perioada de tranziție prevăzută a se termina pe 31 decembrie 2020.

Votul a fost de 311 - 293 în favoarea moțiuii opoziției și obligă guvernul la publicarea imediată și integrală a sfatului juridic. Acest vot în favoarea moțiunii care găsește guvernul vinovat de sfidarea parlamentului este o premieră în istoria de peste 300 de ani a democrației parlamentare în Marea Britanie. 

Ca urmare, guvernul a anunțat că va publica imediat și integral sfatul juridic în legătură cu acordul Brexit.

Între timp Curtea Europeană de Justiție (CEJ) audiază o sesizare a unor euro-deputați din Scoția care susțin că Marea Britanie poate revoca unilateral ieșirea din UE în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, prin intermediul căruia a fost declanșat acest proces.

Această opinie este sprijinită de avocatul general de pe lângă CEJ, care urmează să se pronunțe la sfârșitul lunii în acest caz și nu este obligată să țină cont de ea.

Termenul de 29 martie 2019 poate fi prelungit doar cu unanimitatea celor 27 de membri ai UE, dar până acum nu a existat vreun semn cu privire la disponibilitatea extinderii, cu excepția unei perioade foarte limitate, principalul obstacol, fiind alegerile euro-parlamentare programate în perioada 23 - 26 mai 2019, la care trebuie să participe toate statele membre, inclusiv Marea Britanie, dacă nu va fi ieșit din UE la acea dată. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ