Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Un an de la moartea Regelui Mihai I

regele_mihai_balcon.jpg

Image source: 
Eduard Enea / Dilema Veche

Exact acum un an se stingea din viață Regele Mihai I al României. Este vorba de o personalitate care a marcat profund cursul istoriei europene. Mulți istorici consideră că datorită lui Transilvania de Nord aparține acum României. Alții subliniază că Regele Mihai I a scurtat durata Celui de-al Doilea Război Mondial cu șase luni și a salvat astfel sute de mii de vieți omenești. Însă dincolo de părerile istoricilor, rămâne o certitudine matematică: Regele Mihai I este singurul om din istorie care a supraviețuit 90 de ani propriei sale încoronări.

Regele Mihai I a venit pe lume în 21 octombrie 1921. Era fiul Principelui Carol al României și al Principesei Elena a Greciei și Danemarcei. Mariajul părinților săi a fost scurt și plin de tensiuni. În anul 1925, Carol a decis să renunțe la drepturile sale dinastice și a rămas în străinătate, alături de amanta sa, Elena Lupescu. Drept urmare, în 1926, Mihai al României a fost proclamat drept Principe Moștenitor. Un an mai târziu, el devenea Regele României, ca urmare a decesului bunicului său, Regele Ferdinand I.

Vreme de trei ani, Mihai I a domnit ajutat de un Consiliu de Regență. Prima domnie a lui Mihai I s-a încheiat în iunie 1930, când tatăl său a revenit în România și s-a proclamat Rege sub numele de Carol al II-lea. Mihai al României s-a văzut detronat de propriul său tată și lipsit de mama sa, care a fost trimisă în exil.

Domnia lui Carol al II-lea a durat 10 ani. Începută cu mari speranțe, ea s-a transformat într-o tragedie. În 1940, în contextul prăbușirii aliaților tradiționali ai României în Cel de-al Doilea Război Mondial, Carol al II-lea a fost nevoit să renunțe la Basarabia, Bucovina de Nord, Transilvania de Nord și Cadrilater. În septembrie 1940, l-a numit prim-ministru cu puteri dictatoriale pe generalul Ion Antonescu. Acesta l-a silit pe Carol al II-lea să abdice, iar Mihai I a redevenit Rege. Însă Regele Mihai I nu avea decât un rol decorativ. Întreaga putere era concentrată în mâinile dictatorului Ion Antonescu, care a decis, de unul singur, în 1941, intrarea României în război împotriva URSS. Regele Mihai I și Regina-Mamă Elena au aflat de intrarea în război de la BBC.

Ulterior, Ion Antonescu a luat o serie de decizii care au aruncat pete asupra armatei române, implicată în acte precum masacrul de la Odesa. Încăpățânarea lui Ion Antonescu de a continua războiul dincolo de Nistru a adus armatei române și cea mai gravă înfrângere din istorie, cea de la Stalingrad. Sovieticii au trecut la ofensivă, iar în 1944 se aflau deja pe teritoriul României. Pentru că Ion Antonescu a refuzat să pună capăt războiului, Mihai I l-a demis și l-a arestat în 23 august 1944.

România a pus astfel capăt războiului contra Națiunilor Unite și a trecut la luptă pentru a dezrobi Transilvania de Nord. Regele Mihai I a întârziat cât a putut comunizarea țării, însă în 30 decembrie 1947, a fost șantajat să abdice. A plecat într-un exil care a cotinuat și după căderea comunismului. Exilul Regelui s-a încheiat abia în 1997, când, revenit în țară, a desemnat-o pe fiica sa, Margareta a României, drept Principesă Moștenitoare. În 2007, ea a devenit și Custode al Coroanei, iar din 5 decembrie 2017, după ce Regele Mihai I a plecat din această lume, a preluat întreaga responsabilitate de a duce mai departe tradiția regală a României.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 5 decembrie 2018