Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurodeputatul PSD Andi Cristea: România va avea o preşedinţie de succes a UE

eurodeputat_psd_andi_cristea_romania_presedintie_ue.jpg

România preia preşedinţia Consiliului UE pe 1 ianuarie 2019 (Sursa foto: pixabay)
România preia preşedinţia Consiliului UE pe 1 ianuarie 2019 (Sursa foto: pixabay)

Discuţiile privind statul de drept sunt folosite ca pretext pentru a decupla treptat o serie de state membre din est de către centrul şi cercul foarte restrâns al membrilor fondatori ai UE. Declaraţia a fost făcută la RFI de eurodeputatul PSD Andi Cristea, care consideră pe de altă parte că Liviu Dragnea este victima unor abuzuri judiciare.

Este pregătită România să preia preşedinţia Consiliului UE la 1 ianuarie 2019? Andi Cristea răspunde afirmativ: „Cu siguranţă şi vă dau exemplul următor: în cariera mea profesională, înainte de a fi membru al PE, am lucrat în Ministerul de Externe, am lucrat o scurtă perioadă în Ministerul Justiţiei, în Senatul României şi aşa mai departe, ca funcţionar în aceste instituţii şi avem o mulţime de oameni bine pregătiţi, care vor gestiona inclusiv la firul ierbii dosarele europene. Mă întâlnesc cu oamenii aceştia în avion, când mă duc la Bruxelles sau merg la Strasbourg. Deci sunt încrezător în capacitatea administrativă a statului român de a avea o preşedinţie de succes”.

Eurodeputatul PSD crede că „toate aceste discuţii cu privire la statul de drept, cu privire la aşa-numite lucruri mai puţin democratice, despre care vorbesc unii, care se întâmplă în Europa de est, nu doar în România ascund de fapt un pretext, pentru a decupla treptat o serie de state membre din estul UE de către centrul şi cercul foarte restrâns al membrilor fondatori ai UE”.

 

„La masa CE sunt comisari căutaţi de justiţie”

 

În opinia lui Andi Cristea, „raportul MCV este profund politizat. La masa Comisiei Europene avem un comisar european care în 2014, pe persoană fizică, cum s-ar spune sau în fine SRL, avea compania care alimenta flota navală rusă din Marea Mediterană. Despre ce vorbim? Şi domnul respectiv este la masa CE. Unde este corupţia? Păi, unde este, în România, pentru că a votat Parlamentul European. O prostie, să-mi fie iertat. Un alt comisar european este căutat de procurori în ţara sa, pentru că ar fi constituit un grup infracţional, când era ministrul Sănătăţii şi ar fi luat o şpagă de 50 de milioane de euro din partea unei companii europene de pharma şi domnia sa este acolo, n-are o problemă cu corupţia”.

Întrebat de ce nu spune nimic despre preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care este condamnat definitiv de instanţă, Andi Cristea a răspuns: „De unde ştiţi dvs. că nu a fost victima unor abuzuri?”.

Solicitat să precizeze dacă există vreo instanţă care să fi demonstrat că Liviu Dragnea a fost victima unor abuzuri, deputatul european a replicat: „Ce spuneţi dvs. este una, dar noi putem să gândim şi cu capul nostru. În momentul în care vedem în fiecare săptămână, în fiecare lună, exemple, cum anumite instituţii care nu aveau ce să caute în justiţie au făcut din ea un câmp tactic şi au influenţat decizii ale magistraţilor, eu pot să gândesc şi am elemente care mă îndreptăţesc să cred că au fost abuzuri înfăptuite şi sigur decizia în ceea ce-l priveşte pe domnul Dragnea este din punctul meu de vedere o decizie abuzivă”.

Atenţionat că justiţia funcţionează în baza unor verdicte ale instanţelor, nu a unor opinii politice, Andi Cristea a răspuns: „Să avem în vedere faptul că din punct de vedere logic, spre deosebire de instituţiile europene care urmăresc preponderent interese naţionale ale statelor care au reprezentanţi în aceste instituţii europene, interesele noastre naţionale nu sunt apărate decât de reprezentanţii establishmentului politic românesc. Ceea ce vreau să spun este că ar trebui să gândim mai des cu capul nostru”.

 
Andi Cristea, întrebat dacă România e pregătită pentru preşedinţia UE