Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandal în Cameră - opoziția anunță schimbarea lui Dragnea, Puterea afirmă că nu e adevărat

dragnea_1_wiki.jpg

Opoziția cere schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților
Opoziția cere schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților
Image source: 
Wikimedia Commons

Situație tensionată în Camera Deputaților - PNL a propus revocarea lui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache. La ora actuală, conform regulamentului, revocarea poate fi cerută numai de grupul parlamentar care a făcut nominalizarea.

Liderul grupului PNL din Cameră, Raluca Turcan, a explicat că plenul deputaților poate să își revoce conducerea, în conformitate cu o decizie a Curții Constituționale. Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt revocaţi din funcţiile deţinute în conducerea Camerei Deputaţilor, urmând votul final pentru proiectele privind revocarea lor din funcţie, spune Raluca Turcan. ”Majoritatea PSD-ALDE condusă de Liviu Dragnea şi umilii interpuşi ca Florin Iordache şi Eugen Nicolicea a fost astăzi spulberată în Camera Deputaţilor. Toate partidele din opoziţie PNL, USR, PMP, Pro România, deputaţi neafiliaţi sau aparţinând minorităţilor au reuşit să reinstituie democraţia şi respectul faţă de lege în această instituţie atât de importantă pentru că noi am considerat, şi am justificat cu articole din instituţie că Liviu Dragnea şi Florin Iordache au încălcat flagrant Consituţia României şi pentru asta merită să fie revocaţi”, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, demersul făcut de opoziţie este legal, fiind în concordanţă cu regulamentul, Constituţia şi deciziile CCR. ”Astăzi s-a făcut dreptate şi am reuşit să redăm şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Liviu Dragnea şi a lui Florin Iordache, în felul acesta existând un singur pas de făcut votul final pentru ca aceşti doi foşti conducători ai Camerei Deputaţilor să intre în istorie”, a mai spus Turcan, apreciind că speră ca votul final pentru revocarea celor doi să se dea ”într-o perioadă scurtă”.

Ședința Camerei s-a încheiat fără o situație clară, deși și puterea, și opoziția, își anunță fiecare victoria. Vicepreședintele Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, a spus că de fapt nu s-a schimbat nimic pentru că opoziția nu a respectat regulile. ”Schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor se poate face doar la solicitarea liderului de grup”, a spus Iordache. ”O zi tristă, am constatat că din dorinţa de a schimba una sau mai multe persoane s-a mers cu încălcarea regulamentului şi a normelor interne ale Parlamentului. Eu înţeleg un joc democratic şi faptul că doreşti anumite chestiuni , de la modificări legislative până la schimbări sau ocuparea anumitor funcţii în Parlament, dar toate acestea trebuie să respecte nişte norme minimale: este vorba de Constituţie, de regulament, de nişte legi de organizare şi funcţionare a fiecărei instituţii”, a mai spus Florin Iordache.