Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie cu posibile consecințe diplomatice: Va fi sau nu extrădat jurnalistul turc Kamil Demirkaya?

zaman.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru miercuri judecarea cererii de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya. Decizia a fost luată marți seară de judecătorii din Capitală. Ziaristul turc, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost ridicat dimineață de la locuința sa de către autoritățile române, în baza unei cereri de extrădare venite din Turcia. Conform publicației turce, Demirkaya este acuzat de apartenență la mișcarea lui Fethullah Gullen, considerată teroristă de administrația președintelui turc Recep Erdogan. Într-un interviu acordat RFI, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani, spune că ”autoritățile române nu ar trebui să dea curs acestei cereri a Turciei”.

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost ridicat miercuri dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul zamanromania.ro.

Fiul jurnalistului, Nusret Demirkaya, a declarat pentru RFI că Poliția Română a acționat în limite legale, fără violență. Nusret mai spune că are încredere că justiția română nu va permite extrădarea tatălui său într-un stat care cu siguranță nu îi va respecta drepturile și libertățile.

Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară. În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare, afirmă Zaman România.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya”, afirmă aceeași sursă.

Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani.

"Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului şi cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", se arată pe site-ul publicaţiei.

CJI: ”Autoritățile române nu ar trebui să dea curs acestei cereri a Turciei”

Într-un interviu acordat RFI, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani, spune că ”autoritățile române nu ar trebui să dea curs acestei cereri a Turciei”:

”Sper ca autoritățile române să acționeze în acord cu angajamentele pe care și le-au luat. Principiul este că nu extrădezi o persoană, chiar dacă statul respectiv o cere, dacă prin extrădare persoana respectivă riscă să-și vadă drepturile încălcate”.

Ioana Avădani mai afirmă: ”Știm ce îl așteaptă pe jurnalistul turc în Turcia. Sunt zeci, sute de jurnaliști care au fost condamnați sub acuzația de terorism, pentru simplul motiv de a scrie într-un ziar de limbă kurdă. Cred că există un risc foarte mare ca jurnalistul de la Zaman să împărtășească această soartă. Pedepsele cerute de procuratura turcă în astfel de cazuri sunt zdrobitoare: 10-15 ani de închisoare pentru astfel de ”acte teroriste” ”.

Ascultă:

 
Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani, despre cazul Demirkaya