Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă zi grea pentru Franța

orogez_2_paris.jpg

Place de la Concorde, aflată la câteva sute de metri de palatul prezidenţial, este închisă complet
Place de la Concorde, aflată la câteva sute de metri de palatul prezidenţial, este închisă complet
Image source: 
Olivier Rogez RFI

Tensiunea este mare în mai multe zone ale Parisului, după ce forţele de ordine au reţinut şi chestionat 700 de persoane în întreaga ţară, iar 361 se află în custodie.

UPDATE 2: Pe mai multe străzi au fost folosite gaze lacrimogene, fapt care nu i-a împiedicat pe unii turişti să iasă la plimbare, deşi majoritatea punctelor turistice şi comerciale sunt închise. În mai multe oraşe franceze au loc manifestări similare, iar în Grenoble un lider al mişcării ”vestelor galbene” a fost reţinut.

La Paris, baricade au fost instalate pe marile bulevarde, unde poliţia a intrat cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea. Zeci de persoane au ocupat străzi secundare, unde forţele de ordine au folosit, de asemenea, tunuri cu apă, dar şi gaze lacrimogene.

Mai mulţi manifestanţi au îngenunchiat în semn de protest faţă de arestările făcute în oraşul Mantes-la-Jolie, unii se plâng că forţele de ordine sunt atât de numeroase încât nu au loc să protesteze, Place de l'Étoile va rămâne închisă toată ziua, iar accesul pe Champs-Élysées va putea fi făcut din celelalte străzi adiacente.

Pe strada Rivoli, aproape de Place de la Concorde, magazinele sunt închise, însă turiştii se plimbă printre ”vestele galbene” şi fac fotografii.

Place de la Concorde, aflată la câteva sute de metri de palatul prezidenţial, de unde porneşte Champs-Élysée, este închisă complet. Bulevardul Haussmann este blocat de forţele de ordine. O mulţime în faţa galeriilor Lafayette a fost blocată pe 50 de metri.

UPDATE: Tensiunea este în creştere în Paris, în apropiere de Champs-Elysées, unde forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din mişcarea ”vestelor galbene”, adunaţi cu miile să protesteze, cerând demisia președintelui Emmanuel Macron. În jurul orei locale 10.25, forţele de ordine au lansate numeroase grenade lacrimogene în direcţia manifestanţilor pentru a-i face să se retragă, pe o stradă perpendiculară pe Champs-Elysées, în apropiere de Arcul de Triumf. Unii protestatari au răspuns prin proiectile şi petarde. Peste 480 de manifestanți au fost reținuți de forțele de ordine, iar peste 210 de protestatari au fost arestați preventiv.

Protestatarii au început să blocheze o autostradă în apropiere de Paris, anunță presa franceză.

Circa 1.500 de persoane se adunaseră sâmbătă dimineaţă pe celebrul bulevard, conform poliţiei. Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Aproximativ 89.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în ţară, dintre care 8.000 în Paris, sprijiniţi de vehicule blindate ale jandarmeriei, o premieră pentru o mişcare de protest.

Ziua de protest a început cu mai multe arestări, după ce persoane au fost găsite înarmate cu diferite obiecte, precum ciocane și praștii. Aproape 280 de persoane au fost arestate sâmbătă înainte de mobilizarea ”vestelor galbene”, a anunțat poliția. Asta după ce anterior, 34 de persoane mascate, înarmate cu praștii și ciocane, au fost ridicate de poliție la Paris. Potrivit unei surse apropiate situației, persoanele ridicate de poliție sunt în mare parte venite din regiunea Parisului și mai multe surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de AFP, susțin că aproape toate unităţile CRS şi jandarmeriei ar urma să fie mobilizate pentru a asigura sâmbătă menţinerea ordinii în Franța.

Situaţia este urmărită foarte atent în străinătate. Majoritatea capitalelor şi-au îndemnat cetăţenii să nu se expună. Bruxellesul, Praga şi Lisabona, dar și Bucureștiul i-au sfătuit chiar să-şi amâne sejururile la Paris.

Multe magazine au fost închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, traseul marşului în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice a fost modificat - peste tot în Hexagon, iar dispoziţii excepţionale sunt în vigoare, ca măsuri de precauţie. ”În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul celor care l-au creat”, a apreciat ministrul de Interne Christophe Castaner.

În faţa riscului unei noi explozii de violenţe, un dispozitiv de poliție ”excepţional” este desfăşurat pe tot teritoriul - din care fac parte 89.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris.

În capitală, pentru prima oară după decenii, statul foloseşte în intervenţie VBRG - vehicule blindate pe roate ale Jandarmeriei. Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (unitate de elită) şi filialele sale regionale au fost plasate în alertă consolidată.

Denunţând ”strategia haosului” a Guvernului, unul dintre reprezentanţii ”vestelor galbene libere”, Benjamin Cauchy, a îndemnat să nu se manifesteze la Paris, apreciind că această reuniune este ”o capcană”. Eric Drouet, vizat de o anchetă după ce a instigat protestatarii să intre în Palatul Elysée, a îndemnat, de asemenea, ca ”Parisul să le fie lăsat spărgătorilor” şi ca cei care doresc să manifesteze să se ducă, în schimb, ”la periferia” pariziană.

Palatul Elysée a respins o delegaţie a acestor ”veste galbene” care se vor ”moderate”. O delegaţie de şase ”veste galbene libere”, între care şi Benjamin Cauchy, au fost primite vineri, la ora locală 20.30 (21.30, ora României), de premier. După ce a rămas tăcut toată săptămâna, Emmanuel Macron se va exprima abia ”la începutul săptămânii viitoare” cu privire la această criză.

Îndemn la calm, fără efecte

Guvernul şi-a multiplicat apelurile la calm, constatând că anularea creşterii taxelor impuse carburanţilor nu a fost suficientă să calmeze furia. În total 68% dintre francezi susţin mobilizarea ”vestelor galbene”, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru LCI şi publicat vineri, un nivel stabil faţă de ancheta de săptămâna trecută.

Executivul se teme de o alianţă între extrema dreapta, stânga radicală, ”vestele galbene” cele mai pornite şi tineri de la periferii, dintre care unii s-au dedat la jafuri, sâmbăta trecută, în capitală.

”Vestele galbene sincere nu pot servi ca scuturi umane” ale unor ”elemente politizate şi radicalizate” care caută să ”răstoarne puterea”, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului Benjamin Griveaux, în contextul în care mai mulţi conducători din cadrul majorităţii deplâng ”proteste îngrijorătoare”.

Deputatul LREM de la Pas-de-Calais Benoit Potterie a depus plângere după ce a primit, vineri, un glonţ prin curier, la sediul său. Glonţul era însoţit de un mesaj manuscris - ”pe următorul îl vei primi între ochi”.

Consiliul Superior al Audiovizualului, la fel ca ministrul însărcinat cu presa Franck Riester, au făcut apel la ”responsabilitatea” presei ”în ajunul unei zile deosebit de deficile pentru întreaga ţară”.

La nivel de regiune, o interdicţie de a manifesta a fost decretată în patru comune din Nord, în timp ce la Montauban 28 de cocteiluri Molotov şi trei bombe artizanale au fost confiscate într-un sens giratoriu ocupat de ”veste galbene”.