Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă: Codurile Penale, modificate prin OUG

Comitetul Executiv  al PSD a decis în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile Penale, mai precis acele prevederi declarate constituționale de către Curtea Constituțională. Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, la finalul ședinței CEX. Potrivit acesteia, articolele declarate neconstituționale vor reveni în Parlament, pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.

 „A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă. (…) Am văzut că foarte multe legi au durat mult, au fost constestate, trimise la CCR, în ce privește aplicarea acestor legi termenul a fost mult depășit. Modificări vor fi la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Am hotărât ca ceea ce s-a declarat Constituțional să avem și această posibilitate de a da OUG. Am avut o primă discuție, nu am făcut o discuție detaliată. Acum în cadrul CEX la propunerea unuia dintre colegi, în unanimitate, s-a decis ca articolele declarate neconstituționale să fie dată OUG. Nu am vorbit de termen, nu pot să vă spun când”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta a comentat și refuzul președintelui Klaus Iohannis de a nominaliza miniștrii propuși pentru Transporturi și Dezvoltare. “Avem o singură alternativă, să așteptăm decizia CCR pentru că am văzut că domnul președinte nu vrea nicio nominalizare până atunci. (…) Am discutat cu domnul președinte la telefon, am spus că aștept o motivație pentru refuzul primelor propuneri. Atunci când refuzi pe cineva trebuie să ai un argument. Mă așteptam să am această explicație. Dacă spunea că sunt motive temeinice, atunci poate luam chiar în calcul schimbarea unei propuneri. Nu am avut nicio explicație. Noi deja am început să preluăm președinția UE. Timpul lucrează în defavoarea noastră. Cât să aștept? Noi plecăm cu doi miniștri care vor fi schimbați după preluarea președinției.”, a declarat Viorica Dăncilă.