Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boştinaru (PSD): Dincolo de zornăitul armelor, Iohannis şi Dăncilă să stea la aceeaşi masă

Victor Bostinaru Iohannis cooperare presedintie UE.jpg

Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)
Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)

Statele europene care se opun aderării României la Spaţiul Schengen ne discriminează şi ne produc pierderi economice, declară la RFI eurodeputatul PSD Victor Boştinaru. El face un apel la preşedinte şi premier să colaboreze, pentru ca Bucureştiul să obţină aderarea la zona de liberă circulaţie în timpul preşedinţiei rotative a UE deţinute de România.

Victor Boştinaru spune că „statele respective fac un lucru extrem de incorect, din punct de vedere politic, faţă de România şi Bulgaria, pentru că le discriminează şi le produc pierderi economice. Pe de altă parte, în termeni strict juridici, decizia lor nu are absolut nici un temei, din moment ce Schengenul este eminamente despre capacitatea tehnică a unei ţări de a gestiona procesele tipice zonei Schengen”.

El consideră că „în timpul preşedinţiei rotative româneşti, cum s-au făcut eforturi de altfel şi în timpul celei bulgare, ar trebui discutat de o manieră sinceră, de o manieră onestă, formală şi informală, cu partenerii noştri europeni, pentru că este interesul tuturor să avem un Spaţiu Schengen mărit, cu atât mai mult cu cât România şi Bulgaria apără frontieră externă consistentă a UE”.

Victor Boştinaru face apel la preşedinte şi premier să coopereze: „Sugestia mea către preşedinte şi prim-ministru ar fi ca dincolo de zornăitul armelor şi armurilor, să stea la masă şi să convenim că pe timpul preşedinţiei rotative va fi o cooperare loială a instituţiilor, Preşedinte, Guvern, Parlamentul naţional, pentru ca acest obiectiv atât de important, mai ales economic, să înceapă să fie atins de către ţara noastră”.

 
Victor Boştinaru, despre rezoluţia PE privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen