Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriela Firea vrea transport în comun gratuit pentru toţi bucureştenii. Consilier USR: Nu preţul călătoriei e problema

Transport în comun gratuit pentru toţi bucureştenii, din 2019? (Sursa foto: pixabay)

Toţi bucureştenii ar putea circula gratuit cu transportul în comun de suprafaţă, de anul viitor. Anunţul a venit de la primarul Capitalei, Gabriela Firea, care spune că nu renunţă la proiectul său din campanie, pe care-l va propune în 2019. Până atunci, însă, Consiliul General a decis că elevii din învăţământul preuniversitar şi însoţitorii pensionarilor beneficiază de gratuitate în autobuze, troleibuze şi tramvaie.

Consilierul general USR Roxana Wring spune la RFI că nu preţul unei călătorii este problema bucureştenilor, ci lipsa confortului şi a predictibilităţii transportului în comun: „Preţul transportului în comun pentru cea mai mare parte a celor care nu îl folosesc nu este factorul determinant. Factorul determinant este confortul, cu siguranţă şi predictibilitatea. Dacă s-ar putea ajunge cu un transport public la destinaţie într-un timp rezonabil şi mai bun decât cel pe care îl ai cu maşina personală şi dacă vei călători în confort, atunci este evident că nimeni nu-şi va folosi maşina personală”.

Roxana Wring precizează că „trebuie să avem mai multe mijloace de transport, să avem culoarele unice, pentru ca aceste mijloace de transport să nu stea în trafic alături de maşinile personale, să avem predictibilitate, să avem acele panouri electronice, în care îţi spune în cât timp va veni un autobuz sau un tramvai. De asemenea, foarte important ar fi să avem nişte staţii ale STB-ului, în care oamenii să poată aştepta, nu ca acum, când avem foarte puţine staţii decente, multe staţii nu există, multe staţii nu sunt nici măcar semnalizate. Eu am găsit zone din Sectorul 3, de exemplu, unde oamenii ştiu pur şi simplu că acolo va opri autobuzul, dar nu există nici un panou, pe care să fie menţionat acest lucru. Deci trebuie să îmbunătăţim infrastructura întâi şi întâi, dar e mult mai simplu să dăm gratuităţi”.

 
Roxana Wring, despre gratuităţile pentru transportul în comun din Bucureşti