Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theresa May supraviețuiește politic, dar problema Brexit rămâne

theresa_may.jpg

Theresa May
Theresa May rămâne lider al Partidului Conservator, dar autoritatea sa ca prim ministru e șubrezită
Image source: 
BBC

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a primit un vot de încredere ca lider al Partidului Conservator din partea propriilor deputați. Ea era contestată de un grup important de deputați în legătură cu acordul de ieșire din Uniunea Europeană.

O majoritate a celor 317 deputați ai Partidului Conservator - 200 pentru, față de 117 împotrivă - și-au exprimat încrederea în liderul lor, respingând o moțiune semnată de cel puțin 48 de parlamentari care au declanșat această procedură. 

Acum premierul May nu mai poate fi destituită din funcția de lider timp de cel puțin un an. Dacă această moțiune de neîncredere ar fi fost adoptată, atunci s-ar fi organizat alegeri în Partidul Conservator și noul lider ar fi devenit prim ministru în locul liderului destituit. 

În acest fel, premierul May rămâne în funcție, dar problemele sale sunt departe de a se fi diminuat. Ea s-a întors dintr-un turneu european în care a încercat să-i convingă pe câțiva lideri europeni, printre care și cancelara Germaniei, Angela Merkel, să o susțină în privința acordului Brexit care trebuie supus votului Camerei Comunelor.

Marți 11 decembrie, premierul May a amânat acest vot când a devenit clar că acordul nu avea sprijin majoritar printre deputați, ceea ce a provocat furia euroscepticilor din Partidul Conservator și a determinat strângerea unui număr suficient de semnături pentru înaintarea moțiunii de neîncredere.

Dar premierul May nu a primit niciun fel de asigurări din partea liderilor europeni care au spus că acordul negociat timp de peste 18 luni este singurul disponibil și că nu mai poate fi renegociat. Ea se întoarce joi la Bruxelles unde va avea o nouă întâlnire cu cei 27 de lideri UE. 

Ieșire din UE fără acord

Rebelii Conservatori i-au reproșat premierului May că modul de rezolvare a chestiunii frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord poate prelungi la nesfârșit perioada de tranziție de după ieșirea din UE la 29 martie 2019. 

Brexit
Marea Britanie riscă să iasă din UE fără un acord
Image source: 

Cum întreaga opoziție este nemulțumită de acest acord din alte motive și cum cel puțin 40 de deputați Conservatori își anunțaseră intenția de a vota împotrivă era clar că acordul Brexit nu avea nicio șansă să treacă. 

Între timp, deși a câștigat acest vot de încredere în rândul propriilor deputați, nimic nou nu a intervenit, deocamdată, ca să indice că raportul de forțe în privința acordului Brexit s-a modificat, așa cum s-a văzut peste o treime dintre deputații Conservatori neavând încredere în liderul lor. 

Premierul May nu a anunțat când va supune votului deputaților acest acord, așa cum îi cere legea, iar opoziția a amenințat că va introduce o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

Înaintea votului, premierul May s-a adresat grupului parlamentar Conservator, anunțând că nu va mai fi lider la viitoarele alegeri parlamentare, programate pentru 2022. 

Dar nimic din ce s-a întâmplat miercuri seara nu poate întări autoritatea premierului May, nu doar în fața propriului partid și a parlamentului, ci și în fața întregii țări, care se vede în situația de a ieși din UE peste ceva mai mult de trei luni fără un acord, cu toate consecințele ce rezultă de aici. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ