Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cseke Attila: UDMR va decide cu o zi înaintea votului dacă susţine sau nu moţiunea de cenzură

UDMR tinde să creadă că de fapt PNL nu doreşte să preia guvernarea, declară la RFI liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila. El mai spune că sub actuala conducere, PNL s-a distanţat de la anumite valori şi de la colaborarea bună cu formaţiunea maghiară.

Cseke Attila explică de ce ezită UDMR să spună clar dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură: „Noi am ridicat câteva chestiuni, întrebări, credem noi, de bun simţ, pe care le-am ridicat şi în sesiunea anterioară, când a fost moţiunea de cenzură anterioară. Dacă într-adevăr doresc să schimbe acest Guvern, dacă ai o alternativă la acest Guvern şi la această majoritate parlamentară, care astăzi încă există pe ansamblul Parlamentului, atunci trebuie să prezinţi nu numai nouă, UDMR-ului, ci şi societăţii din România, un program de guvernare, trebuie să spui principalele elemente, ce doreşti să faci, trebuie să spui pe cine propui candidat de prim-ministru, cine vor fi principalii miniştri, la Finanţe, la Sănătate, la Educaţie, la Transporturi, la Ministerul de Externe, că preluăm în câteva zile preşedinţia UE (...). Deocamdată, noi n-am primit aceste elemente, deşi le-am solicitat. Noi tindem să credem că de fapt nu se doreşte preluarea guvernării”.

Când va decide UDMR cum votează moţiunea de cenzură? „Noi întotdeauna decidem cu o zi înainte, în ziua respectivă dezbaterii, este o şedinţă reunită a grupurilor parlamentare de la Cameră şi Senat, aşa vom face şi săptămâna viitoare, în funcţie de ziua de miercuri sau joi, în care va fi votul, noi vom decide înainte cu o zi, probabil sau chiar în acea zi”, precizează senatorul.

PNL acuză UDMR că susţine o guvernare slabă şi un lider politic, Liviu Dragnea, condamnat definitiv de instanţă. Cseke Attila dă replica formaţiunii liberale: „Este declaraţia domnului Orban. Şi noi am putea să spunem că atitudinea PNL-ului, în care în fiecare sesiune dă impresia că are o majoritate şi poate să dea jos un Guvern este total contraproductivă, este o chestiune doar de imagine, o chestiune în care se încearcă o anumită presiune a se pune şi care nu reuşeşte niciodată, pentru că matematic nu se poate. Noi cu atitudinea PNL-ului în ultimii doi ani şi ştiu conducătorii PNL-ului, am avut mai multe probleme, în mod evident. Au fost atacate mai multe proiecte legislative care vizau comunitatea maghiară, inclusiv legat de liceul catolic de la Tg. Mureş, ceea ce nouă ne-a dat impresia că sub actuala conducere, PNL-ul s-a distanţat de la anumite valori pe care le-a avut şi colaborarea bună pe care am avut-o şi noi cu PNL-ul, într-un anumit moment sau pe mai multe mandate parlamentare (...). Ar fi de preferat să încercăm să revenim la o relaţie mai echilibrată”.

Cseke Attila, despre moţiunea de cenzură