Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE 27 se pregătește serios pentru un Brexit fără acord

89575249-9e90-7e42-835d-2773d287986f.jpg

May n-a obtinut nimic
Theresa May nu a obtinut nimic de la acest Summit European
Sursa imaginii: 
European Union

UE 27 nu poate acorda mai multe asigurări Regatului Unit decât a făcut-o deja. Stabilizatorul permanent pentru Irlanda de Nord va fi doar temporar sau poate deloc, se spune acum la Bruxelles. Dar UE se pregătește de acum serios pentru varianta unui divorț fără acord.

Devine din ce în ce mai clar acum că UE a epuizat toate argumentele care ar putea convinge clasa politică britanică. Există deci toate șansele ca votul camerei comunelor prevăzut pentru ianuarie s-ar putea saa respingă acordul de retragere al Regatului Unit din UE.

Reuniți joi seara la Bruxelles, liderii UE 27 au afirmat că “stabilizatorul permanent” pentru Irlanda de Nord nu se va aplica decât temporar sau deloc. 

Acesta este un artificiu găsit de UE pentru a evita crearea unei frontiere fizice intre Irlanda și Irlanda de Nord. Este vorba despre problema delicată a Irlandei de Nord și respectarea acordului fragil al Vinerei Sfinte care a dus , la sfârșitul anilor 90, la oprirea violentelor în această provincie. 

Stabilizatorul permanent (back stop) prevede păstrarea Regatului Unit în Uniunea vamală și deci evită crearea unei frontiere, Irlanda de Nord fiind singura provincie britanică care se va învecina cu UE după Brexit. 

Aici, marea majoritate a deputaților britanici văd o pierdere de suveranitate prin apartenența, poate pentru totdeauna, la o uniune vamală unde Londra nu ar mai avea de fapt niciun cuvânt de spus.

Concluziile Summitului UE 27 arată că nici UE nu-și dorește această soluție și că formula stabilizatorului ar fi folosită doar dacă un alt acord comercial pe termen lung nu ar fi agreat înainte de 31 decembrie 2020. Această dată corespunde perioadei de tranziție post Brexit. 

Clasa politică britanică nu pare convinsă de aceste argumente. Prin urmare, UE indică acum prin mai multe voci, inclusiv prin președintele său Donald Tusk, că se merge din ce în ce mai mult pe varianta unui Brexit fără acord. 

Aceasta va avea implicații negative privind dreptul cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit și care nu vor mai fi protejați de legile UE, așa cum o prevede acordul de retragere care probabil va fi invalidat de votul britanic din luna ianuarie.