Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump vs Huawei: Război Rece pe tehnologie?

huawei.jpg

Image source: 
pixabay.com

Războiul lui Trump împotriva companiei chineze Huawei divizează Europa, scrie Politico. Furnizorii chinezi din sectorul telecomunicații, cum ar fi Huawei și ZTE sunt așadar sub tirul american, pe fundalul unui război comercial în plină desfășurare. Companiile asiatice sub acuzate de la Washington că ar face acțiuni de spionaj, iar unele state europene , în frunte cu Marea Britanie, fac deja cpontroale guvernamentale pe produsele Huawei. Altele ca Franța și Germania cer dovezi.

 

Orice companie din domeniu are resursele și pârghiile pentru a spiona, explică, la RFI, deputatul Varujan Pambuccian, Mai departe, România nu face controale pentru că nu are nici resursele necesare și nici capacitatea de a atrage specialiști pe lângă guvern, afirmă Varujan Pambuccian:

Varujan Pambuccian: Tehnologia informației nu mai reprezintă un subiect atât de important încât să se ducă un război rece în jurul ei. Noi suntem acum în epoca post IT. Deja vorbim despre alte clase de tehnologii care se ridică. IT-ul, ca utilitate, a devenit o tehnologie de infrastrucură. Aici războaiele nu sunt atât de mari. Războaiele mari sunt pe hrana cultivată celular, pe editare de ADN, pe robotică industrială, pe alte lucruri. Pe zonele astea se duc în momentul de față (războaie). 

Reporter: Există însă oficiali importanți de la Washington, în frunte cu Președintele Trump, care acuză Huawei și ZTE și China, prin aceste companii, de spionaj. În ce măsură au capacitate aceste companii să facă acte de spionaj?

V.P: Orice tehnologie poate fi folosită pentru așa ceva în momentul în care e o tehnologie de comunicații și la un capăt există un terminal care poate să fie programat. Practic, orice tehnologie poate fi folosită pentru așa ceva. 

Rep: Tocmai în acest context, țări precum Marea Britanie obligă Huawei să permită contrale guvernamentale, constante, periodice asupra produselor sale. Însă sunt și state precum Germania și Franța, care cer Washingtonului să aducă dovezi în sprijinul acuzațiilor sale. Cumva Europa este divizată. România cum ar trebui să se poziționeze? Știți să existe astfel de controale asupra companiilor private din domniul tehnologiei?

V.P: Din câte știu eu, nu. Pe de altă parte, România este bine echipată din punctul de vedere al producătorilor de anti malware. Avem companii foarte solide românești. Una dintre ele a devenit multinațională. Cred că dacă este nevoie de vreo acțiune, există suficiente cunoștințe ca un asemenea potențial pericol să poată să fie îndepărtat. Nu cred că este vreun motiv să ne simțim dezarmați în fața a așa ceva. Cred că e bine să existe acțiuni preemptive la nivelul administrației.

Rep: Gradul de penetrare al tehnologie asiatice e tot mai mare.

V.P: 90% din ce se produce în materie de hardware se produce acolo pentru că mâna de lucru este încă foarte ieftină. Va continua să se producă acolo pentru că în momentul de față China a devenit liderul global în tot ce înseamnă robotică industrială. Europa este de vină că s-a întâmplat lucrul acesta. A lăsat ca o compania, cum este KuKa să fie cumpărată de Midea, o companie chineză. Kuka avea cea mai mare știință, nu de făcut roboți, aia știe multă lume să facă, ci de proiectat fabrici robotice. Din acest punct de vedere, în continuare, hardware-ul va fi produs în zona asiatică pentru că este mai ieftin, fie că va fi produs cu oameni, fie că va fi produs cu roboți.

Rep: Vorbeați mai devereme de faptul că oricum serviciile sunt vigilente. Nu ar trebui însă dublată activitatea lor? De ce trebuie să mă uit tot timpul spre ce fac serviciile și să nu îmi pun problema că ar trebui să am o comisie guvernamentală sau o serie de experți pe lângă guvern care să aibă în vedere amenințări de genul acesta, generic vorbind?

V.P: Asemenea experți nu cred că pot fi plătiți pe legea de salarizare a bugetarilor. Ar trebui găsite excepții la sistemul acesta. E bine să ai un sistem uniform, dar ar trebui găsite excepții ca să poți aduce oameni foarte grei în zona guvernamentală. Chiar dacă salariile din zona administrației publice sunt un pic mai mari decât cele din privat astăzi, astea despre care vorbim acum nu intră în discuție. Un specialist în securitate informatică nu poate fi plătit la nivelul actual de salarizare, chiar dacă au crescut salariile în administrația publică. Aici ar trebui făcute excepții. De altfel, cred că mult din softul care ține de administrație ar trebui produs in house. Ar trebui să existe o entitate care să producă și să întrețină software pentru zona de administrație publică. Acolo unde se poate ar trebui să existe așa ceva.