
Politică
Liviu Pop la RFI: Soluţia finală este amnistia. Vom desecretiza cu siguranţă protocoalele
Liviu Pop senator PSD sef Comisie Invatamant an scolar dublare alocatii.jpg

Liviu Pop: În primul rând, trebuie să vedem dacă există altă soluţie şi asta am cerut şi noi la Consiliul Naţional de duminică, o altă soluţie pentru a rezolva acele probleme pe care le avem în justiţie, oameni nevinovaţi, care câştigă la CEDO, protocoale care sunt la limita legii, toate acele lucruri vizavi de imixtiunea altor instituţii în actul de justiţie. Dacă nu există alte soluţii de rezolvare a acestor probleme, evident că e absolut normal într-o Românie europeană să nu avem probleme cu justiţia.
Rep.: Acele presupuse abuzuri din justiţie la care vă referiţi nu ar trebui corectate individual, adică fiecare om care consideră că a fost condamnat abuziv să facă o plângere în instanţă?
L.P.: Ei, acum, haideţi să avem tot ansamblul. Să vedem ce este cu aceste protocoale şi CCR din păcate săptămâna trecută nu s-a pronunţat pe unul dintre ele. Doamne fereşte să avem în baza acestor protocoale judecători condamnaţi cu probe falsificate! Doi: trebuie să vedem ce s-a întâmplat în 2016. Pentru mine e o întrebare, de ce în 2016, Guvernul Cioloş, noaptea, ca hoţii, ca să fac o parafrazare, a emis o OUG pentru modificarea Codurilor Penale şi prin acea OUG a dat dreptul ofiţerilor SRI să facă cercetare penală, chiar dacă legea SRI-ului interzice acest lucru? (...) Când vom avea cele două răspunsuri la întrebări, vom putea să vedem ansamblul, nu putem discuta individual (...). Am văzut că în MCV nu s-a spus absolut nimic despre aceste protocoale, deşi le avem de nouă ani de zile şi nu cunosc altă ţară din UE, în care serviciul de informaţii interne are un protocol cu cel mai înalt for de judecată.
Rep.: Dar din moment ce recunoaşteţi că încă nu aveţi răspunsuri la aceste întrebări, de ce dă PSD-ul verdicte şi vorbeşte deja de abuzuri în justiţie, de procese viciate şi aşa mai departe?
L.P.: Păi, nu am dat noi aceste exemple. S-au câştigat la CEDO nenumărate dosare.
Rep.: Câte dosare sunt?
L.P.: Zeci, ca să nu spun sute.
Rep.: În baza acestor protocoale presupus ilegale de care vorbiţi?
L.P.: Va trebui să vedem dacă aceste lucruri s-au întâmplat în baza protocoalelor.
Rep.: Deci încă nu ştiţi.
L.P.: Până anul trecut, nu ştiam de aceste protocoale, de-abia anul trecut s-au aflat aceste protocoale şi desecretizarea acestora este un lucru pe care cu siguranţă o să-l facem, până la urmă, chiar dacă se opun cei din PNL, USR şi chiar preşedintele statului.
„Măsuri de reparare”
Rep.: PSD-ul ştie sigur că aceste protocoale din justiţie sunt ilegale?
L.P.: Păi, noi ştim că pe anumite protocoale s-a dat o sentinţă şi în acelaşi timp, aşteptăm cu deosebit interes decizia CCR, iar noi nu am spus că sunt sau nu sunt legale, trebuie să vedem cei care pot decide acest lucru să ne spună.
Rep.: Atunci de ce vorbiţi deja de abuzuri?
L.P.: În acelaşi timp, noi am spus-o şi o repet, dacă sunt aceste abuzuri constatate, dacă sunt aceste protocoale ilegale, putem discuta de alte măsuri de reparare, că până la urmă nu putem decât să reparăm acest lucru.
Rep.: Liderii PSD au susţinut iniţial că nu au pe agendă amnistia şi graţierea. Acum, Liviu Dragnea le spune colegilor de partid şi de coaliţie: nu ezitaţi! Când a fost sincer PSD-ul, atunci sau acum?
L.P.: Aţi rupt din context ce a spus domnul Dragnea cu nu ezitaţi. Dacă există altă soluţie de reparare a acestor nereguli, aceea va fi soluţia şi îi invităm pe toţi cei care vor să repare aceste lucruri să vină cu soluţii, plecând de la preşedintele statului, de la partidele de Opoziţie, mass-media.
Rep.: Păi, ce altă soluţie ar putea fi? Ori daţi amnistia şi graţierea ori nu, e simplu.
L.P.: Mai este timp până atunci, căutăm altă soluţie.
Rep.: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, v-a oferit vreo alternativă? Totuşi, e expert în domeniu, putea să vă spună clar ce opţiuni există.
L.P.: Domnul Toader analizează, exact cum a spus domnia sa la finalul Consiliului Naţional, analizează această variantă, va veni cu o propunere.
Rep.: Acesta este un răspuns standard pe care-l dă jurnaliştilor domnul Toader. Indiferent ce este întrebat, răspunsul este invariabil: e în analiză.
L.P.: Păi, nu e absolut normal ca experţii să găsească această soluţie? Soluţia finală este amnistia, aia e soluţia finală.
Rep.: „Soluţie finală” sună periculos...
L.P.: Eu cred că experţii care sunt în zona aceasta pot identifica şi o altă soluţie, dar eu nu ştiu care e. Pentru a o identifica, e nevoie şi de alte elemente suplimentare.
Amnistie pentru Liviu Dragnea?
Rep.: Magistraţii au atras atenţia că niciodată în istoria recentă a ţării nu au fost graţiate sau amnistiate persoane condamnate pentru fapte de corupţie sau fapte legate de serviciu. E pregătit PSD-ul să schimbe această regulă?
L.P.: Eu cred că mergem prea departe să intrăm abrupt în detalii vizavi de o eventuală amnistie.
Rep.: Păi, a făcut-o PSD-ul.
L.P.: Noi am spus că aşteptăm altă soluţie.
Rep.: Ba nu. Există foarte mulţi parlamentari şi membri din eşaloanele doi şi trei din PSD, care au cerut de luni de zile amnistie şi graţiere, au spus-o foarte clar.
L.P.: Sunt o parte dintre colegii mei, nu sunt toţi. Fiecare poate să ceară acest lucru, dar până a ajunge la soluţia finală, până a se ajunge la această soluţie, eu cred că trebuie identificate toate posibilele soluţii, având evident toate cauzele. În fiecare zi, vom descoperi lucruri noi, în fiecare zi vom vedea cum au lucrat cu aceste protocoale.
Rep.: Liviu Dragnea ar beneficia de o eventuală „soluţie finală”, cum îi spuneţi, amnistie şi graţiere?
L.P.: Exact în aceeaşi măsură ca şi preşedintele Iohannis şi ca orice alt cetăţean al României.