Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Măsurile fiscale anunţate de Guvern aruncă în haos economia

iohannis

Image source: 
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că OUG privind Codul Fiscal nu are analiză de fundamentare şi aruncă economia în haos. Şeful statului face apel la Guvern să se răzgândească şi să vină cu măsuri sustenabile.

Preşedintele Klaus Iohannis critică măsurile fiscale anunţate marţi seară de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: ”Cu toţii am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte OUG pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie pe care a făcut-o doamna prim-ministru în discursul inaugural din Parlament. Spunea: Ţineţi minte, nu vom introduce noi impozite şi taxe. A trecut nici un an şi introduce noi impozite şi taxe”.

Şeful statului spune că ”această Ordonanţă nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic şi nici instituţional, nu are o analiză la fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, aruncă în haos economia”.

Preşedintele face apel la Guvern să se răzgândească. ”Dacă PSD a anunţat acum câteva luni că nu va introduce noi impozite şi taxe şi acum la sfârşit de an vine cu această Ordonanţă (...), pentru a lua bani din economia privată, este clar că există o problemă cu bugetul (...). Concluzia este: n-au bani, nu ştiu cum să facă rost de bani şi inventează pe picior tot felul de impozite şi taxe”, declară Klaus Iohannis.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi seară că participanţii la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen, pe bază de cerere, după minimum cinci ani de participare. El a mai anunţat între altele şi introducerea unei suprataxări a activelor bancare, în funcţie de nivelul ROBOR, o aşa-numită taxă pe lăcomie.