Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul britanic propune un nou sistem al imigrației post-Brexit

Imigrație în Marea Britanie

Zecii de mii de migranți cu calificare joasă vor putea veni anual să lucreze în Marea Britanie după ieșirea din Uniunea Europeană, potrivit unei propuneri a cabinetului britanic. Guvernul propune ca acest sistem să funcționeze până în 2025.

Ministrul de interne Safid Javid a spus că noul sistem va ține cont de necesitățile economiei britanice și nu de zona din care provin lucrătorii migranți, semn că cei care vin de UE nu vor mai avea prioritate față de cei care vin din restul lumii.

Noua Carte Albă a imigrației post-Brexit va fi supusă unei largi consultări publice înainte ca ea să îmbrace forma unui proiect de lege ce va fi supus spre dezbatere în parlament. 

Principalele prevederi sunt: 

  • desființarea limitei numerice pentru lucrătorii migranți cu înaltă calificare, cum ar fi medicii sau inginerii, fie ei din UE sau din restul lumii;
  • o consultare privind salariul minim de 30000 de lire sterline pe an cerut lucrătorilor calificați care fac cerere de viză de lucru pe cinci ani;
  • vizitatorii din UE nu vor avea nevoie de viză;
  • sistemul va fi pus în practică cu începere din 2021;

Un alt principiu al noului sistem este că lucrătorii necalificați și cu joasă calificare nu vor putea veni în mod obișnuit să lucreze și să se stabilească în Regatul Unit.

Totuși, ca o măsură temporară, lucrători din țări de "risc redus" din Europa și din alte zone ale lumii vor putea veni fără să aibă ofertă de lucru și să lucreze timp de un an. 

După această perioadă, aceste persoane nu vor putea face cerere de a reveni decât după o pauză de 12 luni.

Măsura este propusă pentru a proteja sectoare cum ar fi construcțiile sau îngrijirea socială care sunt extrem de dependente la ora actuală de forța de muncă din UE.

Măsura a fost criticată de eurosceptici și anti-imigraționiști care au afirmat că nu există nicio garanție că acești lucrători vor părăsi Marea Britanie după 12 luni.

Incertitudinea Brexit

Cât privește salariul minim de 30000 de lire anual de la care să fie acceptați lucrătorii calificați, în cabinetul condus de premierul Theresa May a intervenit o scindare între pro-europeni care consideră această sumă prea ridicată și euro-scepticii care vor să reducă migrația netă. 

Șantier Londra
Sectorul construcțiilor este dependent de muncitorii migranți
Image source: 
Getty Images

De aceea această cifră va face obiectul unei largi dezbateri în care vor fi implicate și numeroase firme care depind de forța de muncă străină.

Această Carte Albă se referă doar la migranții ce vor dori să vină în Marea Britanie după Brexit, lucrătorii din UE aflați în Marea Britanie înaintea acestei date beneficiază de promisiunea guvernului de garantare unilaterală a dreptului de rezidență și de muncă. 

Dar aceste propuneri privind imigrația survin într-o perioadă în care nu se știe dacă Marea Britanie va ieși din UE la 29 martie 2019 cu un acord Brexit negociat, dată fiind opoziția din paramentul britanic față de acest text.

Acordul negociat timp de 18 luni și aprobat de liderii UE prevede o perioadă de tranziție până pe 31 decembrie 2020 pe timpul căreia regulile actuale, inclusiv libertatea de mișcare a forței de muncă, nu se schimbă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ