Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE: Continuă acțiunile pentru eliberarea românului răpit în 2015, în Burkina Faso

ghergut.jpg

Iulian Gherguț a fost răpit în aprilie 2015
Sursa imaginii: 
https://ent.siteintelgroup.com/

Ministerul Afacerilor Externe preciează că Celula de criză continuă acțiunile pentru eliberarea românului răpit în 2015, în Burkina Faso. Reacția instituției vine după ce organizaţia teroristă Al-Qaida în Mali a anunţat, astăzi, suspendarea negocierilor pentru eliberarea a cinci ostatici, inclusiv cel român.

"Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de informațiile apărute în mass media pe această temă. În context, reiterăm faptul că Celula de criză interinstituţională își continuă activitatea, în regim de permanenţă, pentru gestionarea situaţiei și depune toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Totodată, Celula de criză menține o colaborare permanentă cu partenerii internaţionali ai României. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia", a explicat MAE într-un răspuns transmis agenției Mediafax.

Alianţa teroristă Nusrat al-Islam wal-Muslimin - considerată drept filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida - a difuzat un comunicat în care anunţă numele celor cinci ostatici pe care îi deţinea, avertizând că negocierile pentru eliberarea captivilor au fost suspendate.

Cei cinci ostatici sunt: Iulian G. (România), Jocelyn E. (Australia), Béatrice S. (Elveţia), Gloria Cecilia N.A. (Columbia) şi Sophie P. (Franţa).

Grupul terorist a transmis că suspendă "orice fel de comunicare" despre ostatici, pe durată nedeterminată.

În urmă cu cinci luni, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, declara, la prezentarea bilanțului MAE, ca instituția păstrează legătura cu autoritățile din Burkina Faso, însă situația este complicată, deoarece răpitorii cer bani, iar statul român nu îi poate oferi.