Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Zamfir (ALDE): Guvernul nu introduce noi taxe; şocul de pe Bursă, o reacţie emoţională

Daniel Zamfir sinecuri partid stat desfiintate.jpg

Daniel Zamfir susține desființarea a 200.000 de posturi vacante la stat
Daniel Zamfir susține desființarea a 200.000 de posturi vacante la stat
Sursa imaginii: 
Facebook/Daniel Zamfir

Companiile sunt revoltate după măsurile fiscale anunţate de Guvern, pentru că Executivul va interveni pentru a le diminua profiturile uriaşe, declară la RFI liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir.

În opinia senatorului ALDE Daniel Zamfir, „e normal să fie revoltaţi, când intervii cu nişte măsuri, ca să diminuezi din nişte profituri uriaşe ale acelor companii, evident că au reacţiile pe care le au. Eu însumi am o experienţă îndelungată, am ceva ani de zile cu sistemul bancar, de la iniţierea legii dării în plată şi am văzut atunci cum au reacţionat în momentul în care le sunt afectate profiturile. Eu cred că lucrurile astea se vor linişti”.

El susţine că Guvernul nu introduce noi taxe: „Vreau să asigur pe toată lumea că Guvernul nu introduce acum noi taxe, sub nici o formă, nu se introduc taxe. E vorba doar de introducerea unor noi reglementări, care să corecteze practici incorecte care sunt astăzi atât în sistemul bancar, cât şi în domeniul energiei”.

 

„Nu e vorba de vreo taxă, e vorba de reglementare”

 

Întrebat dacă e normal ca Executivul să anunţe măsuri fiscale atât de importante cu doar două săptămâni înainte să fie aplicate, Daniel Zamfir a răspuns: „Nu e vorba de vreo taxă, e vorba de reglementare”.

Atenţionat că totuşi se introduc taxe noi, senatorul ALDE a precizat că „în domeniul bancar nu putem discuta de aşa ceva, în sistemul energetic nu e vorba, la telefonia mobilă nu, că nici acolo nu v-am dat nişte cifre, să vedeţi cum marii operatori din telefonie, cam care sunt profiturile lor, cât plătesc ei impozit pe profit la cifra de afaceri pe care o au şi o să vă daţi seama că e nevoie să intervii, să corectezi aceste lucruri”.

Întrebat dacă discursul coaliţiei PSD-ALDE împotriva multinaţionalelor nu este riscant, Daniel Zamfir a răspuns: „Nu este vorba de a fi împotriva multinaţionalelor, nu e vorba de a fi împotriva sistemului bancar, ci împotriva practicilor lor, împotriva abuzului de putere economică”.

 

„Care e problema că s-a plafonat preţul la gaze?”

 

Cine îşi asumă răspunderea pentru pierderile de miercuri de la Bursa de Valori Bucureşti? „N-am nici un dubiu că Bursa îşi va reveni. Aşa este situaţia la Bursă. Uitaţi-vă ce se întâmplă peste tot în lume, există fluctuaţii. Eu sunt convins că acum este vorba doar de un şoc emoţional, nu s-a întâmplat ceva pe fond. Faptul că reglementezi ca să creşti bunăstarea propriilor cetăţeni, că despre asta este vorba până la urmă, ai stabilizat preţul la gaze, l-ai plafonat. Care e problema, de ce se supără atât de tare OMV-ul, de exemplu, că s-a plafonat preţul la gaze? Aici e vorba de oligopol”, susţine senatorul.

Întrebat ce va spune Bruxelles-ul, Daniel Zamfir a replicat: „N-are ce să spună, pentru că aceste măsuri există şi în Franţa şi în Italia. Asta că Bruxelles-ul o să-mi spună mie cât să pun preţul la gaze... mă iertaţi, nu cred că va fi luată în seamă. Nu poate să-mi impună mie un preţ”.

 
Daniel Zamfir, despre măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici