Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moţiunea de cenzură a fost respinsă de Parlament. Mai puţine voturi decât semnături

motiune_cenzura_vot_parlament_dancila.png

Viorica Dăncilă critică textul moţiunii de cenzură (Sursa foto: psd.ro-arhivă)
Viorica Dăncilă critică textul moţiunii de cenzură (Sursa foto: psd.ro-arhivă)

Parlamentul a respins joi moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR nu au participat la vot.

ACTUALIZARE 9: Rezultatul votului asupra moţiunii de cenzură: 161 voturi "pentru", insuficient pentru a demite Guvernul. Documentul fusese semnat de 163 de parlamentari.

 

ACTUALIZARE 8: Votul asupra moţiunii de cenzură a început. Votul este secret, cu bile. Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR nu vor vota.

 

ACTUALIZARE 7: Premierul Viorica Dăncilă: "Strigaţi de câte ori vreţi "Demisia!", eu vă spun un singur lucru: nu îmi dau demisia (...), pentru că am certitudinea că România merge pe drumul cel bun, că românii apreciază măsurile pe care le luăm, că pot să reprezint România cu demnitate, am certitudinea că fără ajutorul dvs., că este clar că nu-l vom avea, vom putea avea o preşedinţie  de succes la Consiliul Uniunii Europene".

 

ACTUALIZARE 6: Liderul Pro România, Victor Ponta: "Am luat act de declaraţiile ministrului de Finanţe legate de deciziile pe care acest Guvern doreşte să le poată lua chiar astăzi. Din acest motiv, cu siguranţă vom vota pentru moţiunea de cenzură, pentru a arăta un simplu lucru: că nu suntem de acord cu aceste măsuri economice".

 

ACTUALIZARE 5: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, către liderii Opoziţiei: "Vin cu o propunere provocatoare: n-aţi reuşit să produceţi un program alternativ de guvernare în doi ani şi vă propun să pregătim împreună. Dar ca să nu vă uitaţi strâmb şi cu gelozie unii la alţii, să facem sub coordonarea noastră. Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, aşa, când vine vremea moţiunii de cenzură din sesiunea de primăvară, să nu vă prindă iar nepregătiţi. Şi dacă nu veţi avea un nume de prim-ministru până la următoarea moţiune, vă vom propune noi la momentul potrivit. Poate aşa va creşte şansa dvs. de a prelua guvernarea, dacă într-adevăr vă doriţi acest lucru. Altfel, toată lumea va fi convinsă că de fapt vă convine această situaţie. PSD guvernează, voi arătaţi cu degetul spre UDMR şi vă prefaceţi că sunteţi în Opoziţie, mai faceţi câte o poză cu doamna Dăncilă şi aşteptaţi cu nerăbdare anul de graţie 2020".

 

ACTUALIZARE 4: Preşedintele USR, Dan Barna: "Suntem membri ai unei familii europene şi avem un parteneriat cu cea mai puternică democraţie, înaintaşii noştri ar fi fost probabil foarte mândri (...), dar astăzi, România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal şi de un prim-ministru care are dificultăţi să citească textele pe care i le pun alţii în faţă".

 

ACTUALIZARE 3: Senatorul PNL Florin Cîţu: "Guvernul PSD-ALDE își va bate joc și de președinția UE. Odată cu atacul asupra justiției, au atacat sectorul privat. Aveți nevoie de supraaacciză, TVA defalcat și tot nu vă ajung banii. Ați luat bani de la investiții, pentru a plăti salariile și pensiile. Nu degeaba înțeleg că în PSD îi spuneți lui Teodorovici "minte puțină". O să rămână în istorie ca groparul economiei românești".

 

ACTUALIZARE 2: Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan: ”Executaţi fără să crâcniţi toate deciziile care distrug România. Românii nu vor fi niciodată solidari cu hoţii şi cu avocaţii lor. Veţi plăti pentru răul pe care l-aţi făcut la conducerea ţării. Dvs. aţi făcut şi faceţi foarte mult rău acestei ţări”.

 

ACTUALIZARE 1: Premierul Viorica Dăncilă: ”Mi-a fost foarte greu să înţeleg logica acuzaţiilor şi argumentelor contradictorii (...). Mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest instrument pe care îl aveţi. E un text profund neserios, mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dvs., să vă respectaţi datoria pe care o aveţi faţă de cei pe care îi reprezentaţi (…). Dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea d-lui ministru cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în Parlament. Mulţi dintre dvs. sunteţi foarte bucuroşi de ce a făcut dl. ministru. Şi în rândurile dvs. sunt care au fost anchetaţi abuziv (...). Mă refer în primul rând la PNL”.

 

Şansele moţiunii de cenzură sunt teoretic nule. Opoziţiei îi lipsesc circa 70 de voturi pentru ca demersul să aibă succes.

UDMR a anunţat încă de miercuri că nu va vota în nici un fel moţiunea de cenzură.