Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mărieș : Procurorii ar fi trebuit deja să trimită în instanță Dosarul Revoluției, nu să aștepte să vadă ”dacă câștigă dreapta sau stânga”

revolutie.jpg

Image source: 
Arhive

Fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Cico Dumitrescu au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţiei...A fost știrea zilei de 21 decembrie, zi simbolică de comemorare. Parchetul General a amintit într-un comunicat că toți cei patru sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii, pentru că, după înlăturarea lui Nicolae Ceuşescu, au creat în mod intenţionat o ”psihoză teroristă” care a dus decesul a peste 800 de persoane şi rănirea a peste 2.100.

Probatoriul administrat a relevat că întreaga forţă militară a României, începând cu data de 22 decembrie 1989, s-a pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar”, deci se face vinovat de evenimentele care s-au succedat fugii cuplului Ceaușescu, se arată în comunicat.

Lea Berzuc l-a întrebat pe președintele Asociației 21 Decembrie, care reprezintă interesele victimelor și rudelor acestora, cum comentează anunțul. Teodor Mărieș spune că dosarul ar fi trebuit să fie finalizat de mult, dacă nu era închis abuziv prin ordin politic în 2007 pentru a fi redeschis din nou doar la cererea CEDO în 2016.

Ascultați interviul integral...

Președintele Asociației 21 decembrie, Teodor Mărieș.