Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Administraţia din SUA a intrat în blocaj. Ce înseamnă perioada de „shutdown”?

administratie_sua_blocaj_shutdown.jpg

Blocaj în administraţia din SUA (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Blocaj în administraţia din SUA (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Statele Unite se află de sâmbătă dimineaţă într-o perioadă de “shutdown”, o blocare parţială a administraţiilor federale, în urma eşecului tentativelor de compromis între Congres şi Casa Albă pe tema bugetului şi a finanţării construirii unui zid la frontiera cu Mexic.

Administraţiile din SUA nu mai pot fi finanţate şi trebuie să-şi reducă activităţile în zilele următoare, ca urmare a acestui aşa-numit “shutdown”.

Sute de mii de funcţionari ar putea intra în concediu fără plată sau vor fi nevoiţi să muncească fără să fie plătiţi, cu doar câteva zile înainte de Crăciun.

Membrii Congresului nu au reuşit să găsească o soluţie de ieşire din impas cu privire la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu Mexic, acesta fiind unul dintre principalele angajamente ale preşedintelui Donald Trump.

“Sperăm că ‘shutdown’-ul nu va dura mult”, a spus şeful Casei Albe într-un clip postat pe Twitter.

Absenţa unui acord între Congresul SUA şi Casa Albă duce la închiderea a numeroase servicii federale. În plus, ministere cum sunt cel al Justiţiei, cel de Interne sau Departamentul de Stat au activitatea perturbată.

În SUA s-a mai înregistrat o scurtă perioadă de “shutdown” la începutul acestui an.