Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ion Iliescu: Revoluţia, un act de demnitate, care-şi va păstra semnificaţia, indiferent de manipulările mediatice

ion_iliescu_revolutie_demnitate_manipulari.jpg

Ion Iliescu, aici în 2004 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Ion Iliescu, aici în 2004 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Fostul preşedinte Ion Iliescu scrie pe blogul său, la împlinirea a 29 de ani de la Revoluţie, că aceasta a fost un act de demnitate al poporului, act care-şi va păstra semnificaţia, indiferent de manipulările mediatice şi politice.

La o zi după ce a fost pus oficial sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Revoluţiei, Ion Iliescu afirmă că politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului: "Adevăratul omagiu şi manifestarea recunoştinţei faţă de cei care au reuşit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme este păstrarea democraţiei şi a libertătii. Politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului, antecamera totalitarismului. Împreună şi dincolo de ce ne desparte, până la urmă în mod  firesc, putem şi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat în decembrie 1989 şi  în acelaşi timp să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum".

"Se împlinesc 29 de ani de la Revoluţia Română, din decembrie 1989, un  act de demnitate al poporului român, care îşi va păstra semnificaţia în timp, indiferent de manipulările mediatice şi politice, indiferent de ceea ce spun şi vor spune detractorii ei. O revoluţie este în acelaşi timp un eşec şi o victorie. Un eşec al vechiului sistem politic, incapabil de dialog cu cetăţenii, incapabili să mai administreze o ţară şi, nu în cele din urmă, rupt de realitate şi surd la vocea poporului. O Revoluţie este o victorie a voinţei populare, a nevoii de schimbare. Mă tem că, uitând cele întâmplate în regimurile dictatoriale, uitând sacrificiile celor care au luptat pentru libertate şi democraţie, se pot pregăti condiţiile unor noi schimbări violente, pentru că ruptura între baza şi elitele societăţilor se adânceşte, iar binele public este pus între paranteze", mai scrie fostul preşedinte.