
Politică
Preda: S-ar putea să avem o preşedinţie românească ratată a UE, din cauza incompetenţei crase
preda_presedintie_romaneasca_ratata_ue.jpg

Cristian Preda atrage atenţia că „suntem cu doar patru zile înainte de începerea propriu-zisă a preşedinţiei române şi nimic nu e public. Am căutat pe site-ul Guvernului, pe site-ul Ministerului de Externe, pe site-ul Preşedinţiei şi nu am găsit nicăieri care sunt priorităţile României pentru această perioadă. În calitate de deputat european, de altfel, nu am primit până la ora asta nimic, nici cetăţeanul Preda, nici deputatul Preda nu au putut să afle ceva despre ce va face România în următoarele şase luni şi trebuie să vă spun că din nefericire, e prima dată din 2009 încoace, de când sunt membru al Parlamentului European, când nu primesc informaţii despre ce îşi propune preşedinţia rotativă a statului membru care o exercită în perioada pe care o va acoperi (...). Mă tem destul de mult pentru Guvernul României, pentru că reputaţia lui e foarte joasă”.
În opinia eurodeputatului, „cel care deţine preşedinţia rotativă are un cuvânt greu de spus, pentru că în funcţie de strategia pe care o adoptă, poate să ajungă sau nu la înţelegeri în numele celor 28. Atâta timp cât noi nu am afişat nici până în clipa de faţă nişte priorităţi clare, nu avem o strategie pentru perioada în care asumăm preşedinţia, nu văd cum am putea conta şi s-ar putea să fie o preşedinţie ratată, din cauza incompetenţei crase”.
Cristian Preda critică de asemenea slaba implicare a Preşedinţiei: „Nu mi se pare de asemenea că preşedintele ar fi făcut mai multe, s-a mulţumit să ne vorbească despre summit-ul de la Sibiu, care va fi reuniunea şefilor de stat şi de Guvern, nu e Consiliul UE, ci e Consiliul European, dar dânsul pare să transforme acest summit într-un eveniment de campanie şi nu într-o ocazie pentru a vedea ce înseamnă România în Europa, ce ne propunem să facem în următoarea perioadă din Europa. E un soi de retragere şi din partea Cotroceniului în ce înseamnă dezbaterea europeană”.