Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juncker critică Guvernul Dăncilă

Guvernul de la București nu a înțeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi țările UE, afirmă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat presei germane.

În contextul în care România se pregatește să preia președinția semestrială a UE de la 1 ianuarie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că se îndoiește ca guvernul de la București întelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de șase luni.

România este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită" pentru misiunea de șase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Dar cred că guvernul de la București nu a înțeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi țările UE", a adăugat el.

"Acțiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alții și o dorință puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva", a afirmat Juncker, precizând că unii au îndoieli că situația se prezintă astfel în cazul României.

Juncker a spus că disputa politică internă a României înseamnă că țara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană.

"Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul președinției Consiliului", a afirmat președintele Comisiei Europene.

Luna trecută, președintele român Klaus Iohannis a spus că țara sa nu este gata să-și asume președinția prin rotație a Consiliului UE, reamintește DPA, agenția germană de știri, care citează Welt am Sonntag.

El s-a referit și la situația complicată care a făcut ca cel mai puternic politician din România, liderul Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală.

Viorica Dancilă, considerată o marionetă a lui Liviu Dragnea, este cea care deține acest post, mai notează agenția.

România a aderat la UE alături de statul vecin Bulgaria în 2007. Ambele țări au rămas sub monitorizarea Bruxellesului din cauza nerespectării statului de drept și a corupției foarte răspândite, precizează DPA.