Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Meleşcanu şi Ciamba îi raspund lui Juncker

melescanu_3.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu şi ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba declară că preşedinţia Consiliului UE este un proiect de anvergură europeană şi nu un instrument de luptă politică internă.

Intr-o declaraţie comună, cei doi ministri transmit că eforturile insituţionale angrenate pe parcursul Preşedinţiei Românei la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către acest scop comun, dezvoltarea şi consolidarea proiectului european, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât şi din punct de vedere tehnic.  

Oficialii spun că gestionarea Preşedinţiei Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României, iar Executivul de la Bucureşti a făcut şi continuă să facă toate eforturile pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a mandatului. 

„Înţelegem responsabilitatea care ne revine în exercitarea unui asemenea mandat, precum şi provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le răspundă în acest moment important al evoluţiei sale. Intregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregătire pe toate componentele, atât cele legate de substanţa dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cât şi pregătirilor logistice“, scrie în declaraţia comună a miniştrilor români.  

Meleşcanu şi Ciamba mai afirmă că România este pregătită din toate punctele de vedere să ducă la bun sfârşit acest deziderat, „fapt recunoscut inclusiv de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, în termeni clari şi neechivoci cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles cu reprezentanţii Executivului român“.  

Declaraţia comună vine după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a criticat in presa germana Executivul de la Bucureşti. Juncker pune la îndoială capacitatea autorităţilor române de a conduce Uniunea Europeană în timpul celor şase luni de preşedinţie care începe la 1 ianuarie.