Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Juncker: Nu cu orice preţ

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirmă că intenţia celor 27 membri ai UE în relaţia cu Marea Britanie nu este de a menţine această ţară în interiorul Uniunii Europene „cu orice preţ”.

„S-a insinuat că obiectivul nostru este să menţinem Marea Britanie în Uniunea Europeană cu orice preţ. Nu aceasta ne este intenţia. Noi nu dorim decât claritate cu privire la viitoarele relaţii. Şi respectăm rezultatul referendumului“, a declarat Juncker într-un interviu publicat duminică de săptămânalul german Welt am Sonntag si preluat de EFE şi dpa.

Juncker aminteşte că „nu noi am lăsat Marea Britanie, Marea Britanie este cea care lasă Uniunea Europeană“.

Şeful Comisiei Europene consideră că „nu este deloc rezonabil din partea opiniei publice britanice să creadă că doar Uniunii Europene îi revine sarcina să propună o soluţie la toate problemele britanice viitoare“.

„Rugămintea mea este următoarea: puneţi-vă de acord şi apoi spuneţi-ne ce vreţi. Sunt deja luni bune de când aveţi pe masă propunerile noastre“, a avertizat Juncker, referindu-se la Brexit.

Juncker a mai spus că are „impresia că majoritatea parlamentarilor britanici nu au încredere nici în UE, nici în Theresa May“.

Întrebat dacă în cele din urmă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019, Juncker a răspuns că el acţionează „pornind de la premisa că Marea Britanie va ieşi, pentru că asta a decis poporul britanic“.

The Guardian scrie ca parlamentari conservatori și laburiști plănuiesc amânarea ieșirii regatului din Uniunea Europeană cel puțin până în iulie.