
Politică
România a preluat şefia UE. Cât vor cântări conflictele politice interne?
romania_sefie_ue_conflicte_politice_interne.jpg

Şi totuşi… disputele politice interne au fost vizibile până în ultima zi a anului 2018, când PSD a făcut un apel la preşedintele Klaus Iohannis să deblocheze situaţia de la ministerele Transporturilor şi Dezvoltării, unde şeful statului nu a acceptat propunerile de miniştri, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale, favorabile Guvernului.
Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a declarat că ar fi normal ca pe perioada în care România deţine preşedinţia Consiliului UE, premierul să fie persoana care reprezintă ţara la şedinţele Consiliului European, pentru a putea negocia mai bine pentru ţară.
Întrebată dacă preşedintele ar încerca preluarea preşedinţiei Consiliului UE, Viorica Dăncilă a spus că ar fi un lucru nefiresc, pentru că preşedinţia este deţinută de premier şi Guvern. Mai mult, premierul declară că ar fi benefic ca măcar în această perioadă, premierul să participe la şedinţele Consiliului European: "La noi e o situaţie atipică, ce nu e benefică pentru România. Nu intru în competiţii electorale. Miza mea e să avem o preşedinţie de succes. În mod normal, premierul pe timpul preşedinţiei Consiliului UE ar trebui să meargă şi la Consiliul Europen, pentru că dă posibilitatea negocierilor pentru anumite aspecte legate de România. Înţeleg că preşedintele vrea să meargă la Consiliu, dar să lase Guvernul să ducă presedinţia la sfârşit".
Andi Cristea (PSD): Va fi o preşedinţie de succes a UE
Întrebarea a fost pusă acum câteva săptămâni de preşedintele Klaus Iohannis: este România pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE? Şi tot el a răspuns categoric: nu! La doar câteva zile după, şeful statului şi-a îndulcit discursul şi a spus că de fapt România este pregătită, iar el e gata să colaboreze cu Executivul, însă doar pe teme europene.
Discuţiile privind statul de drept sunt folosite ca pretext pentru a decupla treptat o serie de state membre din est de către centrul şi cercul foarte restrâns al membrilor fondatori ai UE, afirma pe final de an la RFI eurodeputatul PSD Andi Cristea, care considera pe de altă parte că Liviu Dragnea este victima unor abuzuri judiciare.
Este pregătită România să preia preşedinţia Consiliului UE la 1 ianuarie 2019? Andi Cristea răspunde afirmativ: „Cu siguranţă şi vă dau exemplul următor: în cariera mea profesională, înainte de a fi membru al PE, am lucrat în Ministerul de Externe, am lucrat o scurtă perioadă în Ministerul Justiţiei, în Senatul României şi aşa mai departe, ca funcţionar în aceste instituţii şi avem o mulţime de oameni bine pregătiţi, care vor gestiona inclusiv la firul ierbii dosarele europene. Mă întâlnesc cu oamenii aceştia în avion, când mă duc la Bruxelles sau merg la Strasbourg. Deci sunt încrezător în capacitatea administrativă a statului român de a avea o preşedinţie de succes”.
Eurodeputatul PSD crede că „toate aceste discuţii cu privire la statul de drept, cu privire la aşa-numite lucruri mai puţin democratice, despre care vorbesc unii, care se întâmplă în Europa de est, nu doar în România ascund de fapt un pretext, pentru a decupla treptat o serie de state membre din estul UE de către centrul şi cercul foarte restrâns al membrilor fondatori ai UE”.
Cristian Preda (PPE): S-ar putea să fie o preşedinţie ratată a UE
De altă părere este însă colegul său de Parlament European Cristian Preda, membru al grupului PPE, adversar politic, deci, al lui Andi Cristea. Preda se teme că preşedinţia românească va fi una ratată, din cauza reputaţiei joase a Guvernului şi a neimplicării Cotroceniului.
Cristian Preda atrăgea atenţia acum câteva zile că „nimic nu e public. Am căutat pe site-ul Guvernului, pe site-ul Ministerului de Externe, pe site-ul Preşedinţiei şi nu am găsit nicăieri care sunt priorităţile României pentru această perioadă. În calitate de deputat european, de altfel, nu am primit până la ora asta nimic, nici cetăţeanul Preda, nici deputatul Preda nu au putut să afle ceva despre ce va face România în următoarele şase luni şi trebuie să vă spun că din nefericire, e prima dată din 2009 încoace, de când sunt membru al Parlamentului European, când nu primesc informaţii despre ce îşi propune preşedinţia rotativă a statului membru care o exercită în perioada pe care o va acoperi (...). Mă tem destul de mult pentru Guvernul României, pentru că reputaţia lui e foarte joasă”.
În opinia eurodeputatului, „cel care deţine preşedinţia rotativă are un cuvânt greu de spus, pentru că în funcţie de strategia pe care o adoptă, poate să ajungă sau nu la înţelegeri în numele celor 28. Atâta timp cât noi nu am afişat nici până în clipa de faţă nişte priorităţi clare, nu avem o strategie pentru perioada în care asumăm preşedinţia, nu văd cum am putea conta şi s-ar putea să fie o preşedinţie ratată, din cauza incompetenţei crase”.
Cristian Preda are de adus critici în egală măsură preşedintelui Klaus Iohannis: „Nu mi se pare de asemenea că preşedintele ar fi făcut mai multe, s-a mulţumit să ne vorbească despre summit-ul de la Sibiu, care va fi reuniunea şefilor de stat şi de Guvern, nu e Consiliul UE, ci e Consiliul European, dar dânsul pare să transforme acest summit într-un eveniment de campanie şi nu într-o ocazie pentru a vedea ce înseamnă România în Europa, ce ne propunem să facem în următoarea perioadă din Europa. E un soi de retragere şi din partea Cotroceniului în ce înseamnă dezbaterea europeană”.