Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2019 va fi, în America, anul marilor clarificări politice

america.jpg

2019  va fi, în America, anul marilor clarificări politice.
2019 va fi, în America, anul marilor clarificări politice
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Primele zile ale anului vor oficializa noua ordine parlamentară stabilită în noiembrie trecut, cu Democrații majoritari în Cameră și Republicanii, partidul prezidențial, dominant în Senat.

Noua majoritate camerală va schimba radical ordinea politică washingtoniană, introducând un element de control asupra exceselor Executivului și având potențialul de a face lumină în cotloanele până acum întunecate ale afacerilor trumpiene și posibilelor sale complicități cu Moscova în influențarea și fraudarea alegerilor din 2016.

"Va trebui să analizăm toate probele, cele produse de Procurorul Independent, cele aflate în domeniul public și cele pe care le vom stabili noi înșine, și să luăm o decizie. E cert că există fapte prezidențiale care crează aparența de influențare a martorilor, sau de obstrucționare a actului de justiție. Rămâne de văzut în ce măsură aceste fapte sunt încadrabile și dovedibile legal", spunea Jerrold Nadler, care va prezida comitetul juridic al Camerei.

Ocupantul Casei Albe se află sub focul încrucișat a trei anchete ale Ministerului Justiției și unor investigații în două state și în districtul federal, vizând mai toate momentele și aspectele odiseei sale personale și familiale. Fără imunitatea de care se bucură - una fragilă, ne-testată în instanță și ne-înscrisă în Constituție - e foarte probabil că s-ar fi alăturat deja lungului cortegiu de personaje din anturajul său care s-au recunoscut vinovate sau au fost condamnate pentru multiple delicte.

Instinctul și personalitatea îl vor mâna spre duel politic, spre confruntare, dar puterea îi va fi diminuată de răni legale sângerânde.

"Avem nevoie de un zid în anumite părți - nu, nu în toate - ale graniței sudice de 3201 km. Avem nevoie de un zid. E o urgență națională. Drogurile ne inundă, indivizi cu incredibile probleme medicale vin în valuri, aducând, în unele cazuri, boli contagioase. Dacă nu obțin ce vreau, indiferent cum, prin Parlament, prin armată, oricum, suspend activitatea guvernului", perora Donald Trump, la sfârșitul anului trecut, într-un dialog cu liderii Democrați ai Camerei și respectiv Senatului, Nancy Pelosi și Charles Schumer. Am avut, în preambulul public la conversația din Biroul Oval, o posibilă prefigurare a penultimului act anual al dramei - unii ar prefera tragi-comediei - guvernării trumpiene: reciclarea de vechi obsesii, servite pe un ton ultimativ cu garnitura de hiperbolă, cusute cu ața albă a urgenței, fără aderență la realitatea noului raport politic de forțe.

O realitate audibilă, pentru cine are de auzit, în replica noului președinte al Parlamentului, Nancy Pelosi.

"Ce a prezentat președintele citind de pe fișe nu sunt date reale. Trebuie să ne bazăm pe probe în dialogul nostru, să stabilim ce este eficient, ce s-a cheltuit și cu ce randament. În joc este siguranța țării noastre, pe care noi aleșii am jurat s-o asigurăm. Nimeni nu trebuie să prezinte distorsionat acest fapt".

Este improbabil că președintele, as al distorsiunii ca instrument de persuasiune, se va converti acum, spre amurgul primului său mandat, la noua religie Democrată a politicilor realiste bazate pe date reale. Improbabil dar nu imposibil, imposibilul nefiind o categorie politică, sigur nu în America erei trumpiene.

"Ne putem înțelege pe multe chestiuni, fără nici o problemă. Suntem de acord în ce privește mediul și pe multe alte subiecte, prețul medicamentelor pe rețetă de pildă, pe care l-am redus deja mult. Aș vrea să văd cooperare, unitate, și șansele sunt bune. SAU ne putem investiga, ei pe noi, noi pe ei, și tot așa. Politic asta nu mi-ar dăuna de loc, pentru că sunt mai bun decât ei la acest joc.  Ori una ori alta. Amândouă în același timp nu se poate".

Problema cu această formulare  este că simultaneitatea celor două va fi, în 2019, inevitabilă; pentru Democrații reveniți la majoritate camerală, un imperativ dictat de mandatul lor clar de a restabili echilibrul puterilor.  Necunoscuta în această ecuație este măsura în care partidul Republican va ieși, sub presiunea calculului electoral, din torpoarea grea a conformismului partizan care a impus până acum obediența oarbă față de un președinte din ce în ce mai vulnerabil.

"Istoria îi va judeca aspru pe acei Republicani care au ales tăcerea și pasivitatea, care n-au scos un cuvânt, nici măcar despre minciunile pe care le debitează președintele. Mulți dintre ei se simt prizonieri ai realității politice trumpiene. Pe măsură ce evenimentele se vor precipita, sper din toată inima că mulți dintre foștii mei colegi vor lua în sfârșit atitudine", puncta Claire McCaskill, Democrata care a pierdut, în Missouri, una dintre cele mai disputate încleștări senatoriale ale ciclului 2018.

"Precipitarea evenimentelor" este și ea inevitabilă. Declarațiile de impozit, cheia misterelor politice și corporatiste trumpiene, vor fi în sfârșit examinate de către comisiile parlamentare abilitate, varianta declanșării procedurii de destituire va fi analizată, Procurorul Independent și anchetatorii ministeriali își vor prezenta - dacă nu se pierd prin alte hățișuri investigative - concluziile, iar instanțele federale se vor pronunța și vor avea de  confruntat  problema spinoasă, neadjudecată, a limitelor imunității prezidențiale.

"Secvența obișnuită este întâi demiterea, apoi eventuala inculpare, după terminarea mandatului. Dacă însă președintele a comis o crimă PENTRU a ajunge la putere, și apoi a amestecat funcția și interesele de afaceri,  într-un mod prejudiciabil țării, pentru a-și îmbogăți familia și pe sine, atunci singurul mod de a respecta spiritul Constituției, de a nu crea un conflict între posibilitatea grațierii și imperativul răspunderii penale, este activarea opțiunii de a pune sub acuzare președintele în exercițiu", opina o personalitate de maximă reputație în materie, profesorul de drept constituțional de la universitatea Harvard,  Laurence Tribe.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA