Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boştinaru (PSD): Klaus Iohannis nici măcar nu mimează cooperarea în timpul preşedinţiei UE

Victor Bostinaru Iohannis cooperare presedintie UE.jpg

Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)
Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)

Principalul negociator în timpul mandatului românesc la preşedinţia UE este Guvernul, declară la RFI europarlamentarul PSD Victor Boştinaru. El îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că refuză cooperarea cu Guvernul şi Parlamentul pe teme europene.

Victor Boştinaru spune că „pe politică europeană, limbajul actorilor români merge cel puţin formal în aceeaşi direcţie, toţi suntem de acord pentru o opţiune Europa fără viteze, fără diviziuni. Europa trebuie să se orienteze către Balcanii de Vest şi pe Brexit există o poziţie comună. Ceea ce este un motiv de mare îngrijorare este refuzul sistematic şi sistemic al preşedintelui Iohannis de a fi parte la această construcţie naţională, care este în momentul exercitării preşedinţiei şi un proiect românesc pentru Europa, aşa cum Europa este în esenţă un răspuns pentru nevoile României. Preşedintele Iohannis nici măcar nu mimează, măcar din dorinţa de a poza în această realitate a cooperării interne, că ar fi dispus să lucreze cu actorii interni”.

Eurodeputatul PSD atrage atenţia că „principalul negociator pe perioada exercitării mandatului preşedinţiei rotative este Guvernul. Deci Guvernul va fi cel care va lua parte în negocierile propriu-zise atât cu guvernele statelor membre, cât şi în formatul trilogului în care se angajează Parlamentul, Comisia Europeană şi Consiliul şi pe această cale semnalele sunt extrem de pozitive”.

 

Replică pentru Jean-Claude Juncker

 

Victor Boştinaru comentează şi declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care spunea recent în presa germană că România este pregătită tehnic pentru şefia UE, dar nu a înţeles sarcina asigurării preşedinţiei Consiliului: „Mă tem că există o contradicţie flagrantă, cum spune latinul, contradicţie in terminis, în afirmaţiile domniei sale. Pe de o parte, spune că este pregătită tehnic (...), pe de altă parte, domnia sa când vorbeşte de capacitatea de a negocia, face referire la lipsa de unitate internă. Or în această afirmaţie pe fond adevărată, domnul Juncker numeşte Guvernul şi nu preşedintele. Eu înţeleg raţiunile politice şi nevoia ca pentru o audienţă germană foarte-foarte interesată privind rolul şi destinul PPE-România, domnia sa a oferit un răspuns pe jumătate adevărat, lipsa de unitate, dar omite cauza adevărată a lipsei de unitate şi aici mă refer exclusiv la contribuţia nefericită a preşedintelui Iohannis în ce priveşte garantarea acestei minime unităţi a actorilor interni, pe perioada exercitării mandatului preşedinţiei rotative”.

 
Victor Boştinaru, despre relaţia cu preşedintele Iohannis, în timpul preşedinţiei româneşti a UE