Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Sextil Pușcariu, decorat de Adolf Hitler

sexty.jpg

Image source: 
wikipedia.org / public domain

În data de 4 ianuarie 1877, în Brașov, venea pe lume Sextil Pușcariu. Era descendentul unei familii de intelectuali: tatăl său, Iosif, era preot, iar unchiul său, Ioan, era istoric. Sextil Pușcariu a fost o mare personalitate în domeniul filologiei, însă în plan politic a fost un adept al extremei drepte. Membru al Senatului legionar, el a fost decorat de Adolf Hitler pentru munca sa de promovare a Germaniei naziste.

Sextil Pușcariu a studiat la Brașov, Leipzig, Paris și Viena. A devenit doctor în filosofie la Leipzig și doctor docent în filologie la Viena. Reputația sa intelectuală excelentă în cercurile vieneze i-a adus numirea ca profesor la Universitatea din Cernăuți, unde a devenit decan al Facultății de Filosofie. În anul 1905, el a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 1914 a devenit membru plin al Academiei.

Sextil Pușcariu, în calitate de lider al românilor din Austro-Ungaria, era apreciat de Regele Ferdinand I. În timpul Primului Război Mondial, în perioada în care România era neutră, Regele Ferdinand I i-a cerut împăratului Franz Jozef să îl scutească de înrolare pe Sextil Pușcariu, însă această rugăminte a rămas fără răspuns. Sextil Pușcariu a fost mobilizat ca ofițer în armata austro-ungară și trimis pe frontul din Italia, în spatele frontului, la serviciul de aprovizionare cu muniție.

Întors la Cernăuți în toamna anului 1918, el a început să editeze ziarul Glasul Bucovinei, prin intermediul căruia milita pentru Unirea cu Regatul României. După Unire, Regele Ferdinand I i-a propus să devină ministru pentru Bucovina în Guvernul de la București, dar Sextil Pușcariu a preferat oferta lui Iuliu Maniu, de a veni la Cluj, pentru a organiza universitatea românească, al cărei prim rector a devenit. Tot el este cel care a înființat și Muzeul Limbii Române la Cluj.

În această perioadă, profesorul clujean a refuzat oferta PNL de a candida pentru un mandat de deputat. Sextil Pușcariu nu era un democrat, ci admira regimurile autoritare. Cu toate acestea, în perioada interbelică a acceptat să devină membru al delegației României la Liga Națiunilor. În țară, Sextil Pușcariu devenise adeptul mișcărilor de extremă dreaptă și credea că a găsit o fundamentare științifică în infamele teorii eugenice promovate de medici clujeni precum Iuliu Moldovan.

Tot în perioada interbelică, Sextil Pușcariu a blocat alegerea în Academie a lui Eugen Lovinescu și a preferat să îl susțină pe extremistul A.C. Cuza, cunoscut pentru antisemitismul său violent. Sextil Pușcariu a devenit simpatizant al Mișcării Legionare, apoi membru al Senatului legionar. Devotamentul său a fost răsplătit și a fost numit, în 1940, rector al universității clujene refugiate la Sibiu. După rebeliunea legionară, a rămas apropiat de Ion Antonescu. Sextil Pușcariu a fost decorat de Adolf Hitler cu Ordinul Acvilei Germane pentru promovarea Germaniei naziste.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, împotriva sa a fost lansată o campanie de înfierare, iar Sextil Pușcariu a murit în mai 1948, în Bran. În urma sa a rămas o vastă operă științifică și instituțională, precum și un trecut politic controversat.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 4 ianuarie 2019
516