Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bernd Fabritius: Îndepărtarea de valorile europene, un handicap sever al României la şefia UE

Coronavirus Bernd Fabritius corona party disciplina.jpg

Bernd Fabritius: Foarte mulți germani lucrează de acasă, în perioada coronavirusului (Sursa foto: Facebook/Bernd Fabritius)
Bernd Fabritius: Foarte mulți germani lucrează de acasă, în perioada coronavirusului (Sursa foto: Facebook/Bernd Fabritius)

Cea mai mare provocare a României la şefia Consiliului Uniunii Europene va fi redobândirea încrederii din partea statelor membre. O spune la RFI Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliţi în Germania. În opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui să stea „în capul mesei”, în mandatul de şase luni, nu premierul Viorica Dăncilă. El mai crede că „handicapul sever” al României este îndepărtarea de valorile europene.

Bernd Fabritius declară că „cea mai mare provocare va fi dobândirea încrederii că Guvernul României nu va folosi această platformă pentru punctarea de politică internă, pentru a rezolva probleme proprii interne, ci să pună tot efortul în a rezolva solicitările europene”.

Cât de credibile sunt autorităţile de la Bucureşti în momentul preluării preşedinţiei rotative a UE? „Guvernul României este deloc pregătit pentru această sarcină. A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei şi exact în domeniul necesar pentru solicitările europene şi nu cele naţionale, dar Guvernul României în ultimii ani a făcut exact contrariul, a distrus încrederea care a existat vreodată”, spune el.

Ce ar trebui să facă Guvernul, pentru a recâştiga încrederea? „Primii paşi au fost făcuţi. Domnul ministru Ciamba, care a fost desemnat ca ministru pentru această temă, beneficiază de o încredere în acest context din partea partenerilor europeni, el este cunoscut ca un politician pragmatic. Primul pas este făcut, dar mă tem că ceilalţi colegi ai domniei sale din Guvernul României, care mulţi nici nu sunt cunoscuţi, că au fost numiţi de-abia de câteva săptămâni, de câteva luni... Eu nu văd o soluţie mare, în care Guvernul României ar putea să redobândească o încredere pe care s-a străduit s-o distrugă în ultimii doi-trei ani, acum, repede, pe ultimele sute de metri, când de fapt preşedinţia a început deja”, afirmă oficialul.

 

Preşedinţia rotativă a UE, o chestiune de încredere politică

 

Bernd Fabritius consideră că „din punct de vedere tehnic, România este pregătită, dar mă tem că nu este o treabă numai tehnică, este o treabă de încredere politică, de a avea conducerea forurilor UE. România nu a reuşit să dobândească încrederea necesară, ci a arătat de fapt o poziţie foarte distantă faţă de valorile europene, iar acesta este un handicap sever în această funcţie”.

Cine ar trebui să stea în capul mesei, în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă? „Desigur, preşedintele Iohannis. Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE. Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european. Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE”, apreciază el.