Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Klaus Iohannis refuză propunerile de miniştri de la Transporturi şi Dezvoltare

presedinte_klaus_iohannis_propuneri_ministri.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis ţine în şah Guvernul (Sursa foto: presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis ţine în şah Guvernul (Sursa foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că va refuza propunerile de miniştri făcute de premierul Viorica Dăncilă pentru Ministerul Transporturilor şi cel al Dezvoltării. Pe de altă parte, şeful statului a declarat că nu-l va revoca pe procurorul general, Augustin Lazăr.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis pe tema remanierii Guvernului:

 

- Ieri am semnat decretele de revocare şi s-a văzut că decretele mele se publică în aceeaşi zi.

 

- Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi, voi refuza propunerile de miniştri, avem argumente de legalitate şi de oportunitate.

 

- Echipa mea lucrează la această analiză, însă până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicităţii inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de prim-ministru.

 

- Atâta timp cât există ministru pe scaunul de ministru, nu există blocaj.

 

Contextul:

 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele privind vacantarea posturilor de miniştri de la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor.

Pe 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Pe 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale în legătură cu numirea miniştrilor, CCR constatând ulterior existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte pe acest subiect.

 

Revocarea procurorului general

 

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat vineri că nu va da curs cererii de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr: ”Domnul ministru, neavând altă treabă de făcut, mi-a trimis din nou documentele pentru revocare. Nu îl voi revoca pe procurorul general”.

Şeful statului se arată mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr: ”Am mai explicat, dar îmi face plăcere să mai spun. Sunt mulţumit de activitatea domnului procuror general, face o treabă foarte bună. Explicaţiile domnului ministru nu satisfac rigorile legii”.

 

Un nou mandat de preşedinte

 

Klaus Iohannis declară că obiectivul său personal pentru anul 2019 este câştigarea unui nou mandat de preşedinte: ”Unul din obiectivele mari foarte importante pentru mine şi în anul 2019 este consolidarea statului de drept în România, asta însemnând evident printre altele şi continuarea în forţă a luptei împotriva corupţiei. Personal, obiectivul meu pentru alegerile prezidenţiale este câştigarea unui al doilea mandat de preşedinte al României”.

Şeful statului prezintă câteva dintre obiectivele sale în 2019: ”O mai profundă şi mai bună integrare europeană, consolidarea posturii în cadrul NATO şi poate chiar reuşim în cursul acestui an să avem o întărire a prezenţei NATO pe flancul estic, ceea ce cu siguranţă ar fi foarte bine pentru noi”.